'Lojálny' Collomb oznámil odchod z Macronovej vlády

Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb oznámil, že na budúci rok odstúpi zo svojej funkcie so zámerom kandidovať za starostu mesta Lyon; tento úrad zastával už pred vstupom do vlády. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na francúzske médiá.

18.09.2018 18:36
Collomb Foto: ,
Francúzsky minister vnútra Gérard Collomb.
debata (12)

Collombov avizovaný odchod je ďalšou ranou pre šéfa Elyzejského paláca Emmanuela Macrona, ktorého kabinet v auguste opustil minister životného prostredia Nicolas Hulot. Collomb je považovaný za výraznú postavu francúzskeho politického života a jedného z Macronových najlojálnejších ministrov.

Collomb uviedol, že odstúpi po voľbách do Európskeho parlamentu, ktoré sa budú konať v máji 2019. Následne sa hodlá venovať svojej kandidatúre za starostu Lyonu, tretieho najväčšieho mesta Francúzska. Komunálne voľby sa uskutočnia v roku 2020. Collomb bol starostom Lyonu od marca 2001 do júla 2017.

Macronovi klesá popularita

„Nezostanem ministrom vnútra až do poslednej chvíle. Po určitom čase bude lepšie, ak sa úplne uvoľním pre svoju kampaň. Domnievam sa, že ministri, ktorí chcú kandidovať v regionálnych voľbách v roku 2020, by mali odísť z vlády po európskom zápolení,“ vyhlásil Collomb pre francúzsky týždenník L'Express.

Ďalšia zmena na ministerskom poste prichádza v čase, keď Macron čelí výraznému poklesu svojej obľúbenosti. Podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky, ktorého výsledky v pondelok publikovala spoločnosť Kantar Sofres Onepoint, má na prezidenta pozitívny pohľad iba 19 percent Francúzov.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Lyon #Emmanuel Macron #Gérard Collomb