USA zvažujú trvalú základňu v Poľsku a zrušenie víz pre Poliakov

Spojené štáty zvažujú žiadosť Poľska o trvalú americkú vojenskú prítomnosť v krajine a tiež sa vážne venujú otázke zrušenia amerických víz pre Poliakov. V utorok to po prijatí poľského prezidenta Andrzeja Dudu v Bielom dome vyhlásil jeho americký náprotivok Donald Trump, ktorého citovali agentúry Reuters a PAP.

18.09.2018 20:10
duda Foto: ,
Poľský prezident Andrzej Duda.
debata (277)

„Poľsko je ochotné urobiť veľmi dôležitý krok voči Spojeným štátom, aby do Poľska prišli a boli tu prítomné,“ povedal Trump po privítaní Dudu s tým, že záležitosť bude samozrejme témou ich rokovaní. „Viem, že Poľsku sa táto predstava veľmi páči, a áno, my o nej uvažujeme,“ dodal.

O trvalú prítomnosť amerických síl v Poľsku, ktorá by bola protiváhou rastúcej vojenskej moci Ruska, sa usilujú poľskí politici dlho. V krajine síce už americkí vojaci pôsobia, nie sú tu však rozmiestnení nastálo. V máji poľské médiá informovali, že Varšava ako príspevok k trvalému rozmiestneniu amerických vojakov z tankovej divízie na svojom území ponúkla Washingtonu až dve miliardy dolárov.

Poľsko tiež dlhodobo usiluje o bezvízový styk so Spojenými štátmi, ktorý má väčšina krajín Európskej únie vrátane Slovenska či Česka. USA so zaradením Poľska do svojho bezvízového programu počítajú, žiadny časový harmonogram ale neexistuje.

277 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #USA #vojenská základňa #americkí vojaci