Medzinárodný súd preveruje násilné deportácie Rohingov v Barme

Medzinárodný trestný súd (ICC) v Haagu v utorok oznámil, že začal predbežné vyšetrovanie v súvislosti s údajnými násilnými deportáciami moslimského menšinového etnika Rohingov z Barmy do Bangladéša. Podľa agentúry Reuters súd preveruje, či by takýto postup nemohol byť klasifikovaný ako vojnový zločin alebo zločin proti ľudskosti.

18.09.2018 21:56
debata (9)

Príslušné rozhodnutie vydal prokurátor Fato Bensouda potom, čo ICC pred dvoma týždňami dospel k záveru, že podozrenie z násilných deportácií a zo spáchania s tým súvisiacich zločinov spadajú do jeho jurisdikcie. Barma síce členom tejto medzinárodnej súdnej inštitúcie nie je, avšak Bangladéš áno.

Predbežné vyšetrovanie je prvou etapou procesu, ktorý môže viesť k oficiálnemu vyšetrovaniu Medzinárodným trestným súdom a prípadne potom aj k obžalobe.

V roku 2017 utieklo z Arakanského štátu na západe Barmy viac ako 700-tisíc Rohingov pred ofenzívou barmskej armády sprevádzanou násilnosťami. Operácia armády nasledovala ako odveta za útok rohingských povstalcov na stanovisko polície v Arakanském štáte.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Barma #Medzinárodný trestný súd #Rohingovia