Kórejský polostrov bez jadrových zbraní? Kim súhlasil s demontážou zariadení

Severná Kórea súhlasila s prijatím konkrétnych krokov smerujúcich k denuklearizácii Kórejského polostrova. Po stredajšom rokovaní so severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Pchjongjangu to oznámil juhokórejský prezident Mun Če-in.

19.09.2018 06:08 , aktualizované: 18:17
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (8)

Ako informovala agentúra Jonhap, Kim a Mun podpísali dohodu týkajúcu sa denuklearizácie Kórejského polostrova.

Na spoločnej tlačovej konferencii, po druhom dni rokovaní, Mun podľa agentúry DPA uviedol, že Kim súhlasil s trvalou demontážou jadrových zariadení v Severnej Kórei za prítomnosti medzinárodných expertov.

„Úplná denuklearizácia je v nie príliš vzdialenej budúcnosti,“ zdôraznil juhokórejský prezident. Obe krajiny sa dohodli aj na tom, že „odstránia všetky nebezpečenstvá, ktoré by mohli spôsobiť vojny na polostrove“, povedal Mun.

Kim zas vyhlásil, že čoskoro sa chystá navštíviť Južnú Kóreu. Agentúra Jonhap taktiež informovala, že ministri obrany oboch krajín podpísali v Pchjongjangu dohodu, ktorá má upevniť výsledok aprílového summitu Kima a Muna – vyvinutie spoločného úsilia o zastavenie „všetkých nepriateľských aktov“ a „prakticky odstrániť nebezpečenstvo vojny“.

Trump privítal „obrovský pokrok“

Prezident USA Donald Trump vyhlásil, že so Severnou Kóreou „robíme obrovský pokrok“. Reagoval tak na summit lídrov oboch Kóreí.

Trump novinárom povedal, že zo summitu v Pchjongjangu „prišli veľmi dobré správy“. Kim totiž juhokórejskému prezidentovi Mun Če-inovi prisľúbil, že demontuje a natrvalo zavrie zariadenie na testovanie raketových motorov, ako aj hlavné zariadenie na skúšky jadrových zbraní Jongbjon, ak Spojené štáty podniknú nešpecifikované zodpovedajúce opatrenia v súlade so spoločným vyhlásením USA a KĽDR z historického summitu z 12. júna v Singapure.

Trump v stručných vyjadreniach nenaznačil, či budú USA ochotné podniknúť ďalšie kroky na povzbudenie Severnej Kórey, aby pokračovala v denuklearizácii. Avšak pripísal si zásluhy za zmiernenie napätia, ktoré prudko stúplo počas prvého roka jeho pôsobenia v Bielom dome, pred jeho prvým, historickým summitom s Kimom v júni v Singapure.

Juhokórejský prezident priletel v utorok do severokórejského hlavného mesta priamo zo Soulu na trojdňovú návštevu. Ide už o jeho tretí tohtoročný summit s vodcom Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) Kim Čong-unom.

Na predošlých summitoch s Munom, ako aj na júnovom stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Singapure vyjadril Kim želanie dosiahnuť úplnú denuklearizáciu Kórejského polostrova.

Čína je so summitom spokojná

Čína privítala výsledok summitu a podporuje ďalšie rozhovory, ktoré by viedli k uvoľneniu napätia medzi Kóreami. Hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Keng Šuang v stredu uviedol, že jeho krajina zaznamenala pozitívne účinky stretnutia na uvoľnenie vojenského napätia a podporu mierových rozhovorov, ako aj na proces denuklearizácie.

Čína je najdôležitejším spojencom Severnej Kórey a dlho susednú krajinu vyzývala na odzbrojenie a na to, aby svoju pozornosť zamerala na hospodársky rozvoj. Krajina tiež hostila šesťstranné rokovania o denuklearizácii a trvá na tom, aby akékoľvek dlhotrvajúce dohody rešpektovali jej záujmy. Čína tiež ostro vystupovala proti nasadeniu moderného amerického systému protiraketovej obrany v Južnej Kórei, čo posilňuje vojenskú prítomnosť Washingtonu v severovýchodnej Ázii. Podľa Číny to však ohrozuje jej bezpečnosť. Každý krok v snahe obmedziť severokórejský jadrový program preto môže vnímať, ako krok k odstráneniu daného systému, píše agentúra AP.

Oba štáty oddelí nárazníková zóna

Severná a Južná Kórea sa v stredu dohodli na vytvorení námornej, vzdušnej a pozemnej nárazníkovej zóny v pohraničnej oblasti v záujme zredukovania vojenského napätia, zabránenia náhodným potýčkam a budovania dôvery. Informovali o tom agentúry Jonhap a AP.

Obe Kórey sa zároveň dohodli aj na uskutočnení spoločných vojenských cvičení blízko vojenskej demarkačnej línie, na zrušení niektorých stanovíšť pohraničnej stráže, ako aj na podniknutí krokov vedúcich k odzbrojeniu Spoločnej bezpečnostnej oblasti v demilitarizo­vanej zóne.

Tieto opatrenia sú zahrnuté v dohode, ktorú podpísali ministri obrany oboch krajín po summite medzi juhokórejským prezidentom Mun Če-inom a severokórejským vodcom Kim Čong-unom v Pchjongjangu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Kim Čong-un #Južná Kórea #Mun Če-in