ČSSD ustúpila Zemanovi, v spore o šéfa diplomacie vyhral

Českí sociálni demokrati (ČSSD) ustúpili prezidentovi Milošovi Zemanovi v spore o budúceho šéfa diplomacie. Na tento post navrhli terajšieho námestníka ministra zahraničných vecí Tomáša Petříčka (ČSSD). Informovala o tom Česká televízia.

19.09.2018 10:00
zeman, kiska, prezident Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman rozhodne o tom, či sa novým šéfom diplomacie stane Tomáš Petříček - spolupracovník nominanta, ktorého predtým odmietol.
debata

Zeman predtým odmietol vymenovať za šéfa diplomacie europoslanca Miroslava Pocheho s tým, že Poche spochybňuje odmietanie migračných kvót. Podľa niektorých médií mu tiež prekážalo, že Poche v prezidentských voľbách podporoval Zemanovho protikandidáta Jiřího Drahoša.

Portál respekt.cz však upozornil, že Zeman blokovaním Pocheho získal väčší priestor na presadzovanie svojej zahraničnej politiky. „Poche uprednostňuje európske väzby, Zeman je, naopak, viac proruský,“ napísal Ondřej Kundra na portáli respekt.cz.

Zeman Pocheho nevymenoval za ministra, hoci mu ho premiér Andrej Babiš (ANO) v súlade s koaličnou dohodou s ČSSD navrhol. Riadením rezortu bol napokon poverený predseda ČSSD Jan Hamáček, ktorý je zároveň ministrom vnútra.

Petříček je Pocheho blízky spolupracovník, bol aj jeho asistentom. Samotný Poche je s nomináciou Petříčka spokojný. „Vyštudoval vysoké školy v ČR a v Británii, je schopný manažér, perfektne ovláda jazyky. A má silný názor na postavenie ČR v Európe a vo svete,“ napísal na twitteri Zemanom odmietnutý kandidát. Petříček od roku 2014 s krátkou prestávkou pracoval v europarlamente, námestníkom v rezorte diplomacie je od augusta tohto roka. Poche v tomto rezorte teraz pôsobí ako politický tajomník.

ČSSD doteraz trvala na Pocheho nominácii s tým, že Babiš má dodržiavať koaličnú dohodu a nominovať kandidáta, ktorého vyberie ČSSD. Šéf ČSSD chcel situáciu vyriešiť až po októbrových komunálnych a senátnych voľbách. Začiatkom septembra však Babiš v televízii Prima vyhlásil, že Poche pôsobí na ministerstve negatívne a šéfom rezortu sa nestane.

Portál respekt.cz však predpokladá, že Poche na ministerstve zostane a za najväčšiu výzvu pre Pocheho a Petříčka považuje zvýšenie vplyvu ministerstva v dôležitých otázkach. „Nejde len o migračný problém, ale aj o dostavbu jadrovej elektrárne Dukovany, vzťahy s Ruskom a reformy EÚ. V mocenskom vákuu iniciatívu prevzal Zeman a Babiš – a obaja presadzovali svoju líniu,“ dodal Kundra.

Oznámenie nominácie Petříčka časť opozície kritizuje. „Na jednej strane som rád, že premiér Babiš a predseda ČSSD Jan Hamáček hádam konečne našli nového ministra zahraničných vecí. Na druhej strane som trochu znepokojený, že túto funkciu má v tejto rozbúrenej dobe vykonávať človek bez väčších politických skúseností, ktorého názory verejnosti nie sú známe,“ napísal na twitteri šéf ODS Petr Fiala.

Niekdajší šéf rezortu diplomacie Karel Schwarzenberg z TOP 09 označil nomináciu Petříčka za poníženie českej zahraničnej politiky. „Prípadné vymenovanie bývalého asistenta pána Pocheho za ministra zahraničných vecí je hanba a znehodnotenie tohto kľúčového ministerstva. Všade na svete sú ministri zahraničných vecí buď dôležití politici, alebo vynikajúce osobnosti. My tu uspokojujeme len ctižiadosť pražskej sociálnej demokracie,“ citoval Schwarzenberga portál irozhlas.cz.

Či sa Petříček skutočne stane šéfom diplomacie, ešte nie je isté. Hovorca Zemana Jiří Ovčáček pre irozhlas.cz odhadol, že Zeman sa tým bude zaoberať na stretnutí s Babišom 2. októbra. „Zeman má samozrejme tiež možnosť ČSSD ďalej tupiť. Petříčka môže odmietnuť rovnako ako Pocheho alebo, naopak, za svoj súhlas vznesie konkrétne požiadavky,“ uviedol portál respekt.cz.

debata chyba
Viac na túto tému: #vymenovanie #Miloš Zeman #ČSSD #diplomacia