Hladomor v Jemene hrozí dalšiemu miliónu detí, uvádza organizácia Save the Children

Ďalšiemu miliónu detí vo vojnou zmietanom Jemene hrozí hladomor, oznámila organizácia na ochranu detí Save the Children. Hladom podľa nej v súčasnosti trpí 5,2 milióna jemenských detí. Za tragickú situáciu môže vojna, v ktorej dôsledku stále rastú ceny jedla, zatiaľ čo jemenská mena sa prepadá. Ďalšiu hrozbu predstavujú boje v okolí kľúčového prístavu Hudajdá, cez ktorý sa do častí Jemenu ovládaných povstalcami dostáva väčšina potravinovej pomoci pre civilistov, napísal dnes spravodajský server BBC.

19.09.2018 11:49
deti, UNICEF Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Jemen už mnoho rokov devastuje konflikt, ktorý sa vyostril začiatkom roku 2015, keď sa šítski rebeli známi ako Husíovia zmocnili väčšiny západného Jemenu a prinútili prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra utiecť do zahraničia.

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty a ďalších sedem arabských štátov činnosť povstalcov, ktorých považujú za zástupcov Iránu, veľmi znepokojila. Koalícia preto začala intervenciu s cieľom dostať Jemen pod kontrolu medzinárodne uznanej vlády. Doteraz sa jej to ale nepodarilo a vojna si podľa OSN už vyžiadala viac ako 10.000 obetí na životoch, z toho dve tretiny tvoria civilisti. Ďalších 55.000 ľudí bolo v konflikte zranených.

V dôsledku vojny učitelia a zamestnanci verejného sektora dostávajú výplatu s oneskorením a v niektorých prípadoch nedostali za uplynulé dva roky vôbec žiadne peniaze. Ceny jedla sú medzitým o 68 percent vyššie ako pred začiatkom vojny a jemenský rial za túto dobu stratil 180 percent svojej hodnoty.

„Milióny detí nevie, kedy dostanú ďalšie jedlo,“ uviedla výkonná riaditeľka Save the Children Helle Thorningová-Schmidtová. V jednej nemocnici, ktorú som v Jemene navštívila, boli deti tak slabé, že ani neplakali, dodala. „Vojna môže zabiť celú generáciu jemenských detí, ktoré ohrozuje bombardovanie, hlad a choroby ako cholera, ktorej sa za normálnych okolností dá zabrániť,“ doplnila.

Save the Children tento rok poskytla starostlivosť takmer 400 000 veľmi podvyživeným deťom mladším ako päť rokov. Situácia je ale veľmi skľučujúca a hrozí, že do konca tohto roka v Jemene od hladu zomrie viac ako 36.000 detí, uviedla Save the Children.

Jedlo sa stáva zbraňou

Spravodajský server BBC zverejnil reportáž z hlavnej nemocnice v prístavnom meste Hudajdá. V úvode sa objavuje trojročný chlapec Ala – leží, oči obracia v stĺp a ťažko dýcha. Narodil sa za vojny a umiera hladom. V priebehu natáčania chlapca odnesú na jednotku intenzívnej starostlivosti. Lekári medzitým uvádzajú, že situácia v nemocnici sa veľmi zhoršila. V starostlivosti je tam viac podvyživených detí ako v minulosti. Zatiaľ čo predtým tieto deti boli prevažne z chudobnejších rodín, dnes sa tam ocitajú aj deti rodín patriacich k strednej triede.

Stále panujú obavy z blokády prístavu Hudajdá. „Jedlo by nemalo byť zbraňu vojny, malo by byť zbraňou mieru. Tu v Hudajdá Saudská Arábia a jej spojenci prístav bombardovali,“ uviedol David Beasley zo Svetového programu pre výživu (WFP). Zároveň koalíciu vyzval, aby mesto Hudajdá nebombardovali, a upozornil, že 95 percent potravín pre nevinných civilistov sa do krajiny dostáva týmto prístavom. Deň po skončení nakrúcania rodina malého chlapca kontaktovala BBC. Dieťa zomrelo a rodina si želala natočiť jeho posledné chvíle, aby sa svet dozvedel, čo sa v Jemene deje.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #Jemen #hladomor #save the children