Tajfún Mangkhut zanechal na Filipínach 81 mŕtvych a 70 nezvestných

Už na 81 mŕtvych vzrástla na Filipínach bilancia tajfúnu Mangkhut, ktorý v sobotu zdevastoval sever súostrovia. Ďalších 70 ľudí je podľa filipínskych úradov stále nezvestných. Väčšinu z nich zasypal zosuv pôdy v okrese Itogon. V juhočínskej provincii Kuang-tung, kam tajfún dorazil v nedeľu, zahynuli štyri osoby. V Hongkongu búrka spôsobila zranenia 300 ľuďom.

19.09.2018 12:15
Filipíny, tajfún Foto: ,
Voda zaliala filipínske mesto Tarlac.
debata

V okrese Itogon pochoval zosuv opustenú budovu, kam sa ukryli miestni baníci s rodinami. Podľa filipínskych úradov baníci nelegálne ťažili zlato v miestnej bani, ktorá bola v 90. rokoch uzatvorená kvôli ochrane životného prostredia. Budovu využívali ako provizórnu modlitebňu. Záchranári doteraz vytiahli z lavíny 14 mŕtvych, najmenej 58 osôb je ale na tomto mieste ešte stále nezvestných. Záchranné tímy pokračujú v pátraní, hoci nádej, že by niekto pod záplavou bahna prežil, je mizivá.

Zaplavená ulica po tajfúne Mangkhut.
Robotníci odpratávajú trosky.
+5Trosky domu po vyčíňaní tajfúnu Mangkhut.

Tajfún Mangkhut bol podľa sily vetra najsilnejšou búrkou vo svete od začiatku tohto roka. V sobotu udrel na filipínsky ostrov Luzon a spôsobil rozsiahle záplavy v tamojších poľnohospodárskych oblastiach, odkiaľ pochádza značná časť filipínskej produkcie ryže a kukurice. Živel tiež strhával strechy domov, vyvracal stromy a zrážal stĺpy elektrického vedenia. Vďaka vylepšeným evakuačným opatreniam ale nakoniec nebol Mangkhut na Filipínach tak ničivý ako tajfún Haiyan, ktorý v roku 2013 neprežilo 7000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #obete #Filipíny #nezvestní #tajfún Mangkhut