Povýšenie šéfa kontrarozviedky Maassena vyvolalo v Nemecku kritiku

Povýšenie šéfa civilnaj kontrarozviedky Hansa-Georga Maassena do úlohy štátneho tajomníka ministerstva vnútra vyvolalo v Nemecku vlnu kritiky. Nového prezidenta Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) bude minister vnútra Horst Seehofer (CSU) ešte len hľadať. Dovtedy kontrarozviedku naďalej povedie Maassen.

19.09.2018 13:05
Merkelová Massen Nemecko Foto: ,
Povýšením do úlohy štátneho tajomníka ministerstva vnútra si Maassen (vpravo) prilepší takmer o 2 600 eur mesačne. Nemecké denníky vyjadrujú presvedčenie, že kabinet kancelárky Angely Merkelovej (vľavo) ďalej stratí na dôveryhodnosti.
debata (4)

Päťdesiatpäťročný úradník musí na čele (BfV) skončiť kvôli svojim kontroverzným a nepodloženým výrokom o situácii v Chemnitzi. Paradoxne sa ale dočká povýšenia, pretože funkcia štátneho tajomníka, v ktorej bude mať na starosť okrem iného verejnú a kybernetickú bezpečnosť, je lepšie platená. Maassen si prilepší takmer o 2 600 eur mesačne, celkovo teda za mesiac dostane 14 157 eur.

Zvláštnu zmenu tvrdo kritizuje opozícia, ale aj členovia vládnej sociálnej demokracie (SPD), ktorí po Maassenovom odchode volali ako prví. Podpredseda strany Ralf Stegner hovorí o katastrofe, jeho kolegyňa z vedenia SPD Natascha Kohnenová chce, aby kvôli riešenie, s ktorým súhlasila aj predsedníčka sociálnej demokracie Andrea Nahlesová, v úrade skončil aj sám minister vnútra.

Stratí kvôli tomu Merkelová dôveryhodnosť?

Veľmi podobný pohľad na rozhodnutí špičiek koalície majú aj médiá, ktoré píšu o tom, že bol Maassen za trest povýšený, čo hodnotia ako znepokojivé. „Taký vyhadzov by si zrejme želal každý zamestnanec,“ konštatuje denník Westfalen-Blatt. Podľa denníka Mittelbayerische Zeitung to vo vláde funguje ako v blázinci. Ďalšie denníky zase vyjadrujú presvedčenie, že kabinet kancelárky Angely Merkelovej (CDU) ďalej stratí na dôveryhodnosti.

Opoziční slobodní demokrati (FDP) hovoria o fraške, Levice o tom, že sa oplatí nebyť loajálni, a Zelení o neskutočnom čachrování a o tom, že bola odmenená blízkosť k protestnej Alternatíve pre Nemecko (AFD). Táto strana naopak kritizuje, že bol odstránený podľa nej nepohodlný šéf BfV. Za zvolené riešenie aj za samotného Maassena sa naďalej stavia Seehofer, podľa ktorého má Maassen veľké zásluhy o nemeckú bezpečnosť.

Maassen vyvolal na nemeckej politickej scéne búrku svojim nepodloženým tvrdením o dianí v Chemnitzi, kde sa po vražde Nemca, z ktorej sú podozriví traja prisťahovalci, konali demonštrácie aj útoky na cudzincov. Jeden z nich zachytilo aj hojne zverejňované video, ktoré šéf kontrarozviedky spochybnil s tým, že mohlo ísť o cielene šírenú nepravdivú informáciu. Neskôr sa ale ukázalo, že pre toto tvrdenie nemal žiadne dôkazy, a musel tak pripustiť, že video je autentické.

Ďalším tvrdením, že sa v Chemnitzi nekonali žiadne násilnosti, sa Maassen priamo postavil proti kancelárke Merkelovej, ktorá o týchto násilnostiach opakovane hovorila. Naviac sa šéfovi kontrarozviedky vyčítali údajne príliš blízke kontakty s AFD, čo ale odmietal.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Horst Seehofer #Hans-Georg Maassen