V Salisbury údajne otrávili ruskú modelku

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov nepovažuje za potrebné komentovať ďalšie vyhlásenia o údajnej zodpovednosti Ruska za ďalšie prípady otravy v Británii.

19.09.2018 14:38 , aktualizované: 15:05
Anna Shapiro Foto:
Anna Shapirová.
debata (10)

Peskov to podľa agentúry TASS uviedol v stredu na brífingu v Moskve, keď komentoval článok v britskom denníku The Sun, ktorému poskytla rozhovor jedna z obetí najnovšej otravy v meste Salisbury – mladá žena ruského pôvodu Anna Shapirová. Tá tvrdí, že jej smrť chcú ruský prezident Vladimir Putin a jeho stúpenci.

Britskí policajti hliadkujú na High Street v... Foto: SITA/AP, Jonathan Brady
shapirova Britskí policajti hliadkujú na High Street v Salisbury, kde údajne došlo k otrave Anny Shapirovej a je manžela.

Shapirová (30) bola v nedeľu so svojím britským manželom Alexom Kingom v reštaurácii Prezzo, kde obaja počas večere pocítili náhlu nevoľnosť. Táto udalosť sa odohrala v centre Salisbury, približne 320 metrov od stravovacieho zariadenia Zizzi, ktoré navštívil bývalý agent ruskej vojenskej rozviedky Sergej Skripaľ s dcérou Juliou predtým, ako ich našli vo vážnom stave na lavičke v miestnom parku.

Shapirová si myslí, že bola terčom „ruských vrahov“ podobne ako v marci Skripaľovci. Spresnila, že jej otec bol vysokopostaveným predstaviteľom armády v čase, keď Putin zastával post predsedu ruskej vlády.

Shapirová v rozhovore uviedla, že si je „istá, že Rusi si myslia“, že je „britská špiónka“. To bol podľa nej dôvod, prečo dostávala vyhrážky smrťou. Práve kvôli nim sa pred niekoľkými dňami odsťahovala z britskej metropoly na vidiek.

„Nemyslím, že má zmysel komentovať podobné vyhlásenia,“ povedal Peskov pred novinármi na margo Shapirovej tvrdení v britskej tlači. „Absurdnosť drvivej väčšiny informácií, ktoré prichádzajú zo Salisbury, je očividná,“ dodal.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Rusko #otrava #Vladimir Putin #Salisbury