Merkelová a Putin spolu telefonovali o vývoji v Sýrii a na Ukrajine

Nemecká kancelárka Angela Merkelová a ruský prezident Vladimir Putin prediskutovali v stredu telefonicky najnovší vývoj v Sýrii, kde Rusko a Turecko dosiahli dohodu o zriadení demilitarizovanej zóny v severozápadnej provincii Idlib - poslednej bašte tamojších protivládnych povstalcov.

19.09.2018 20:17
APTOPIX Putin Merkel G20 Germany Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin a nemecká kancelárka Angela Merkelová na archívnej snímke.
debata (17)

Rozhovor vychádzajúci z iniciatívy nemeckej strany sa týkal aj konfliktu na východe Ukrajiny, najmä čo sa týka situácie po augustovom atentáte na vodcu tamojších proruských separatistov, informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Kremľa.

Putin podľa neho oboznámil Merkelovú s uvedenou rusko-tureckou dohodou, ktorá má odvrátiť rozsiahlu ofenzívu sýrskych vládnych síl na provinciu Idlib. Obaja štátnici spolu hovorili o vojne v Sýrii aj pri augustovom stretnutí na zámku Meseberg pri Berlíne. Putin vtedy vyzval na rozšírenie humanitárnej pomoci pre Sýriu, aby sa uľahčil návrat utečencov do tejto vojnou zničenej krajiny.

Čo sa týka Ukrajiny, Merkelová s Putinom podľa Kremľa opätovne zdôraznili potrebu napĺňať v celom rozsahu minský mierový plán z roku 2015 a vyjadrili si vzájomnú podporu. Počas augustového stretnutia pri Berlíne podporili myšlienku vytvorenia mierovej zóny v Donbase pod dohľadom OSN.

Tisíce ľudí sa vrátili domov

Po uzavretí dohody medzi Ruskom a Tureckom, ktorá má odvrátiť vládnu ofenzívu na provinciu Idlib na severozápade Sýrie, sa vrátili do svojich príbytkov v tejto časti krajiny tisíce obyvateľov, vysídlených v poslednom období v dôsledku násilia. Informovali o tom v stredu sýrski opoziční aktivisti, ktorých údaje prevzali tlačové agentúry DPA a AP.

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že od pondelkového oznámenia rusko-tureckej dohody sa vrátilo do domovských miest a dedín už približne 7000 ľudí z Idlibu a susednej provincie Hamá. Väčšina pochádza z vidieckych oblastí na severe či severovýchode provincie Hamá a juhu či juhovýchode provincie Idlib, poslednej významnej bašty protivládnych síl po siedmich rokoch občianskej vojny v Sýrii.

Podľa vyjadrenia predstaviteľa dobrovoľníckej humanitárnej organizácie Sýrska civilná ochrana, známej aj ako Biele prilby, smerovali konvoje s navrátilcami obzvlášť do oblastí, ktoré boli od začiatku septembra miestami prudkých náletov.

Organizácia Spojených národov uviedla, že v dôsledku intenzívnych útokov sýrskeho vojenského letectva v Idlibe a susedných provinciách pribudlo počas prvých 12 septembrových dní vyše 38 000 tzv. vnútorne vysídlených osôb. Väčšina utekala smerom k hranici s Tureckom, kde hľadali útočisko v už aj tak preplnených táboroch.

V provincii Idlib, ktorej prevažnú časť ovláda islamistická koalícia pod vedením zoskupenia spriazneného s teroristickou sieťou al-Káida, žijú približne tri milióny civilistov. Rusko, ktoré podporuje sýrsku vládu, a Turecko stojace na strane opozície sa dohodli na vytvorení nárazníkovej zóny oddeľujúcej vládne sily od povstalcov. Vzniknúť má do 15. októbra a obsiahnuť pás územia so šírkou 15–20 kilometrov. Povstalci majú na základe tejto dohody odovzdať do 10. novembra svoje ťažké zbrane, a to pod dohľadom Ruska a Turecka. Viacero radikálnych skupín však podľa SOHR plnenie dohody odmieta.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Angela Merkelová #Vladimir Putin