Obaja kórejskí lídri vystúpili na posvätnú horu Pektu

Juhokórejský prezident Mun Če-in a severokórejský vodca Kim Čong-un podnikli vo štvrtok na záver trojdňového summitu oboch Kóreí neobvyklý výstup na horu Pektu.

20.09.2018 08:29
Mun Če-in, Kim Čong-un Foto:
Na snímke juhokórejský prezident Mun Če-in (v strede vpravo) s manželkou Kim Čung-suk (prvá sprava) a severokórejský líder Kim Čong-un (v strede zľava) s manželkou Ri Sol-ču (prvá zľava) po príchode na vrchol posvätnej hory Pektu.
debata (7)

Severná Kórea považuje túto sopku, ležiacu na hranici medzi Čínou a KĽDR, za posvätnú. Informovali o tom agentúry Jonhap a AP.

Obaja lídri opustili medzinárodné letisko v Pchjongjangu v skorých ranných hodinách v samostatných lietadlách, aby sa následne spoločným vozidlom vyviezli až na vrchol vulkánu. Spoločný výstup na posvätnú horu mal za cieľ posilniť vzájomné väzby oboch lídrov a zdôrazniť úspech ich bilaterálneho summitu v Pchjongjangu.

Pektu je najvyššia a pravdepodobne aj najznámejšia hora na Kórejskom polostrove, opradená mnohými legendami. Podľa severokórejskej mytológie táto posvätná hora legitimizovala vládu dynastie Kimovej rodiny, uvádza AP.

Severná a Južná Kórea sa v rámci summitu, v poradí už tretieho v tomto roku, dohodli na vytvorení námornej, vzdušnej a pozemnej nárazníkovej zóny v pohraničnej oblasti v záujme zredukovania vojenského napätia, zabránenia náhodným potýčkam a budovania dôvery. Severokórejský vodca taktiež ubezpečil, že bude pokračovať v denuklearizácii Kórejského polostrova.

Mun Če-in sa plánuje vrátiť späť do Južnej Kórey vo štvrtok popoludní.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Mun Če-in