Sýrsky systém, ktorý zostrelil ruské lietadlo, nemal detektor 'vlastný-cudzí'

Ruské ministerstvo obrany informovalo, že sýrsky systém protivzdušnej obrany S-200, ktorého raketa omylom zasiahla ruské špionážne lietadlo, nebol vybavený ruským detektorom na automatické rozlíšenie svojich jednotiek od protivníkových (tzv. systém vlastný-cudzí).

20.09.2018 13:19
Ruské lietadlo Il-20 Foto: ,
Ruské lietadlo Il-20.
debata (156)

„Systém elektronickej detekcie vlastný-cudzí má každý štát svoj,“ uviedol vo štvrtok podľa agentúry Interfax hovorca ruského rezortu obrany Igor Konašenkov. Podľa slov sa tento elektronický systém fungujúci na báze rádiových signálov nemontuje na žiadne zbrojné systémy vyvážané z Ruska v rámci vojensko-technickej spolupráce. Tento prístup sa uplatnil aj v prípade systémov protivzdušnej obrany dodaných do Sýrie Ruskom.

Konašenkov vo svojom vystúpení na brífingu v Moskve odmietol všetky „úvahy pseudoexpertov“, ktorí tvrdia, že zostrelenie ruského lietadla Il-20 zavinilo zlyhanie ruského systému schopného rozlíšiť, či blížiaci sa cieľ je „vlastný alebo cudzí“.

Konašenkov zdôraznil, že neexistuje precedens, keď by bol tento systém odovzdaný cudziemu štátu spolu s ruskými identifikačnými kódmi. Uviedol, že „nič také sa nestalo a ani sa nemôže stať“.

Putin bol miernejší

Ruské prieskumné lietadlo zostrelila sýrska raketa v pondelok večer nad Stredozemným morom. Zahynulo všetkých 15 osôb na palube. K incidentu došlo približne o 23.00 h moskovského času, keď sa lietadlo vracalo na ruskú leteckú základňu Humajmím.

Ministerstvo obrany podľa agentúry TASS uviedlo, že ruským lietadlom pripravujúcim sa na pristátie sa v čase incidentu kryli izraelské stíhačky F-16, ktoré boli v tom čase na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja.

Podľa ruského ministerstva obrany zodpovednosť za incident nesie Izrael, ktorý Moskva následne varovala, že si vyhradzuje právo na odvetu.

Ruský prezident Vladimir Putin bol vo svojich vyjadreniach miernejší – denník The Times of Israel napísal, že Putin Izraelu „odpustil“, že zavinil zostrelenie ruského špionážneho lietadla, ale izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vyzval: „Nedovoľte, aby sa to zopakovalo“.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #zostrelenie lietadla