Ukrajinský parlament podporil orientáciu krajiny na EÚ a NATO

Ukrajinský parlament podporil vo štvrtok návrh ústavných zmien, ktoré zakotvujú členstvo Ukrajiny v EÚ a NATO ako dlhodobý cieľ jej zahraničnej politiky, a zaslal ho na posúdenie ústavnému súdu.

20.09.2018 15:14
Serbia Ukraine Foto: ,
Ukrajinský prezident Petro Porošenko.
debata (39)

Ako informovala agentúra UNIAN, za návrh uznesenia hlasovalo 321 z 366 poslancov zaregistrovaných v rokovacej sále.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko v štvrtkovom prejave o stave štátu poslancom pripomenul, že krajina musí zmeniť svoju ústavu, aby sa členstvo v NATO stalo jej dlhodobým cieľom.

Dodal, že „Ukrajinci sú konečne presvedčení o výhodách spojenectva s NATO“. Uviedol tiež, že ukrajinská armáda splní kritériá pre členstvo v NATO do roku 2020.

Návrh zmien v znení ústavy, ktorými sa zakotví nezvratnosť smerovania Ukrajiny k získaniu plnoprávneho členstva v EÚ a NATO, predložil Porošenko parlamentu začiatkom septembra tohto roku.

Zákon na vykonanie zmien v ústave obsahuje návrh legislatívne zakotviť smerovanie Ukrajiny k európskej a euroatlantickej integrácii a potvrdiť európsku identitu ukrajinského národa v preambule ústavy.

Jeden z článkov navrhovaného zákona chce okrem toho priradiť k právomociam ukrajinského parlamentu aj „definovanie zásad domácej i zahraničnej politiky a realizáciu strategického smerovania štátu k získaniu plného členstva Ukrajiny v EÚ a NATO“.

V článku 102 sa navrhuje, aby garantom realizácie strategického smerovania Ukrajiny k plnému členstvu v EÚ a NATO bol prezident.

39 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #NATO #Ukrajina