Súd nariadil psychiatrické vyšetrenie Le Penovej, tej sa to nepáči

Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová sa ostro ohradila proti súdnemu nariadeniu, aby sa podrobila psychiatrickému vyšetreniu. Politička dnes súdny príkaz z 11. septembra zverejnila na twitteri a napísala, že zo súčasného francúzskeho režimu ide strach. Súdne rozhodnutie súvisí s vyšetrovaním političky kvôli tomu, že na konci roka 2015 umiestnila na twitter tri fotografie zachytávajúce zavraždenie rukojemníkov takzvaného Islamského štátu (IS).

20.09.2018 17:38
Francúzsko, Marine Le Pen Foto: ,
Líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Penová.
debata (18)

„Toto je vskutku ohromné. Tento režim začína naozaj naháňať strach,“ napísala na twitteri predsedníčka Národného združenia (RN). Príkaz na psychiatrické vyšetrenie vydala sudkyňa, ktorá spustila vyšetrovanie Le Penovej kvôli obvineniu zo šírenia fotografií zachytávajúcich násilie. Sudkyňa si vyžiadala psychiatrický posudok Marine Le Penovej „v čo najkratšom termíne“.

„Za to, že som prostredníctvom tweetov odsúdila hrôzy páchané Daeš (alternatívna skratka pre IS), ma ‚justícia‘ posiela na psychiatrické vyšetrenie! Kam až chcú zájsť?!“ rozhnevala sa finalistka minuloročných prezidentských volieb vo Francúzsku.

Posudok má podľa sudkyne najmä overiť, či je Le Penová schopná sledovať rokovania a odpovedať na otázky, a či tieto faktické alebo životopisné poznatky nejako súvisia s vyšetrovaným porušením zákona.

Le Penová kontroverznými tweetmi z 16. decembra 2015 reagovala na vyjadrenie novinára Jeana-Jacquesa Bourdina, ktorý prirovnal jej stranu (vtedy pod názvom Národný front) k IS.

Vlani v marci Európsky parlament Le Penovú zbavil imunity. Politička bola ale následne zvolená za poslankyňu francúzskeho Národného zhromaždenia a Európsky parlament opustila. Francúzsky parlament ju zbavil imunity v súvislosti s kauzou IS vlani v novembri.

Za zverejňovanie fotografií zobrazujúcich násilie hrozia vo Francúzsku až tri roky väzenia a pokuta 75.000 eur.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #psychiatria #vyšetrenie #Marine Le Penová