Nehoda trajektu v Tanzánii má 209 obetí, zadržali kapitána

Počet mŕtvych obetí havárie trajektu, ktorý sa prevrátil na Viktóriinom jazere v Tanzánii, sa vyšplhal na 209. V útrobách trajektu našli dva dni po tragédii živého človeka. Pátracie úsilie sa však končí, úrady sa teraz budú zameriavať na identifikovanie tiel. V sobotu o tom informovali predstavitelia krajiny, ktorých citovala agentúra AP.

20.09.2018 19:29 , aktualizované: 22.09.2018 19:54
rakva, tanzánia, trajekt Foto: ,
Rakvy s mŕtvymi z potopeného trajektu na Viktóriinom jazere v Tanzánii.
debata (1)

Presný počet ľudí na palube trajektu MV Nyerere stále nie je známy – odhaduje sa, že ich mohlo byť aj vyše 300. Za veľmi pravdepodobnú príčinu nešťastia sa považuje prekročenie nosnosti lode, uviedol v sobotu predstaviteľ tanzánskych úradov John Kijazi.

V útrobách trajektu našli živého človeka. Nemenovaného muža, lodného inžiniera, našli záchranári v blízkosti motora prevráteného plavidla, uviedol pred novinármi John Mongella, guvernér provincie Mwanza. Tanzánijský rozhlas informoval, že muž sa v čase lodného nešťastia zavrel do strojovne. Informácie o zdravotnom stave preživšieho zatiaľ nie sú k dispozícii.

K nešťastiu došlo vo štvrtok medzi ostrovmi Ukara a Ukerewe, údajne iba niekoľko metrov od dokov na ostrove Ukerewe. Trajekt MV Nyerere viezol i náklad.

Zatkli kapitána

Tanzánijský prezident John Magufuli po lodnom nešťastí vyhlásil v krajine štvordňový štátny smútok a vyzval na zadržanie osôb, ktoré nesú zodpovednosť za nehodu. Oznámil tiež, že už zadržali kapitána trajektu, ktorý ponechal kormidlovanie plavidla na nedostatočne vyškolenú osobu, napísali noviny The Citizen.

Na miesto už dopravili rakvy a začne sa proces identifikácie obetí, uviedol novinárom veliteľ tanzánijských ozbrojených síl Venance Mabeyo. Rodiny obetí sa zhromaždili a pripravovali sa na prevzatie tiel.

Podobné incidenty sú na tomto najväčšom jazere Afriky pomerne časté. V roku 1996 sa tam pri prevrátení preťaženého trajektu MV Bukoba utopilo viac než 800 ľudí. Išlo o jedno z najväčších nešťastí trajektov v 20. storočí.

Viktóriino jazero sa nachádza medzi Tanzániou, Keňou a Ugandou.

Tanzánia sa už v minulosti potýkala s viacerými nešťastiami lodí. V roku 2012 zomrelo 145 ľudí, keď sa potopil preplnený trajekt smerujúci na ostrov Zanzibar, rok predtým zase pri pobreží ostrova zahynulo takmer 200 ľudí. Jedným z najhorších nešťastí bola nehoda lode MV Bukoba na Viktóriinom jazere v roku 1996, keď zomrelo vyše 800 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #trajekt #Tanzánia #potopa