Filipínski vojaci evakuovali vyše 1200 ľudí kvôli hrozbe zosuvu

Filipínski vojaci spoločne s políciou prinútili vo štvrtok večer kvôli hroziacemu zosuvu pôdy obyvateľov piatich dedín v centrálnej časti krajiny na evakuáciu. Celkovo muselo svoje domovy opustiť viac ako 1200 ľudí, väčšina z nich nešla dobrovoľne. S odkazom na oznámenie polície o tom informovala agentúra Reuters.

21.09.2018 13:26
Filipíny, počasie, zosuv pôdy, obete Foto: ,
Na snímke záchranári vyťahujú telo obete zosuvu pôdy na Filipínach.
debata

Evakuácia bola nariadená potom, čo vo štvrtok zahynulo pri novom mohutnom zosuve pôdy v centrálnej provincii Cebu najmenej 29 ľudí a ďalších niekoľko desiatok sa ich stále nezvestných. Úrady medzitým znížili počet záchranárov v zasiahnutých dedinách z obavy, že nové dažde budú mať za následok ďalšie zosuvy pôdy.

Niektorým z ľudí zavalených bahnom sa podarilo odoslať sms správy s prosbou o pomoc, niekoľko hodín po zosuve ale správy prestali prichádzať. Nádej, že pod zosuvom zostal niekto nažive, každou hodinou klesajú.

Príbuzní zasypaných sa sťažujú, že úrady nedodali na miesto takmer žiadnu techniku, ktorá by pátranie po obetiach urýchlila. Štyridsaťjedenročný robotník pracujúci v lodeniciach Dennis Pansoy sa vo štvrtok skoro ráno vydal do zamestnania a nechal v rodinnom dome svoju manželku s dvoma synmi a ďalšími príbuznými. Necelú hodinu po jeho odchode dom pochoval zosuv.

Od štvrtka Pansoy stojí na viac ako dvadsaťmetrovej hromade hliny a kamenia pokrývajúci jeho dom a sleduje, ako záchranári pomaly odstraňujú zeminu lopatami. Ťažká technika nedorazila. Pansoy si tiež posťažoval, že úrady nevarovali miestnych obyvateľov pred nebezpečenstvom, keď boli vo svahu hory nad dedinou spozorované pukliny. Čo spôsobilo štvrtkovej zosuv pôdy neďaleko prístavného mesta Naga, nie je jasné. Niektorí z miestnych obyvateľov sa ale domnievajú, že vápencové lomy poškodili svah hory týčiace sa nad ich obcami.

„Keby nás varovali, tak by sme odišli,“ povedal Pansoy. „Po včerajšom (štvrtkovom) odchode z domova som prišiel o všetko,“ dodal.

Nešťastie sa stalo len pár dní potom, čo sever Filipín zdevastoval tajfún Mangkhut. Ten pripravil o život najmenej 95 ľudí a desiatky ďalších sa stále nezvestní. Väčšina z nezvestných pochádza z okresu Itogon, kde zosuv pôdy zavinený silnými lejakmi cez víkend zasypal opustenú budovu, kam sa ukryli baníci s rodinami. Podľa filipínskych úradov baníci nelegálne ťažili zlato v miestnom bani, ktorý bol v 90. rokoch uzatvorený kvôli ochrane životného prostredia. Budovu využívali ako provizórne modlitebňu.

Zaplavená ulica po tajfúne Mangkhut.
Robotníci odpratávajú trosky.
+5Trosky domu po vyčíňaní tajfúnu Mangkhut.

Tajfún Mangkhut bol podľa sily vetra najsilnejšie búrok vo svete od začiatku tohto roka. V sobotu udrel na filipínsky ostrov Luzon a spôsobil rozsiahle záplavy v tamojších poľnohospodárskych oblastiach, odkiaľ pochádza značná časť filipínskej produkcie ryže a kukurice. Živel tiež strhával strechy domov, vyvracal stromy a porážal stĺpy elektrického vedenia.

debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #zosuv pôdy #evaukácia