Bývalý Trumpov právnik Cohen poskytol Muellerovi zásadné informácie

Niekdajší osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen poskytol zásadné informácie zvláštnemu vyšetrovateľovi Robertovi Muellerovi, ktorý rozpletá úlohu Ruska v amerických voľbách.

21.09.2018 14:54
Michael Cohen Foto: ,
Michael Cohen je bývalý osobný právnik Donalda Trumpa.
debata (3)

Na twitteri to oznámil Cohenov právny zástupca Lanny Davis. Mueller sa zameral na možnú spoluprácu Ruska s Trumpovým vtedajším volebným štábom a zisťuje tiež, či sa Trump nepokúsil brániť priechodu spravodlivosti. Prezident všetky obvinenia odmieta.

„Dobre, že Michael Cohen aj bez dohody o spolupráci poskytol Muellerovi dôležité informácie,“ napísal Davis. Dodal tiež, že by nikto nemal spochybňovať jeho čestnosť, pravdovravnosť a oddanosť voči rodine a vlasti.

Davis komentár na twitteri zverejnil potom, čo stanica ABC News uviedla, že Cohen už pred Muellerom vypovedal niekoľkokrát, čím mu poskytol niekoľko hodín záznamov. Muellera podľa televízie zaujímalo, či Trump nezvažoval, že do vyšetrovania zasiahne omilostením a či o ponuke omilostenia nehovoril niekto z prezidentových spolupracovníkov.

V auguste sa Cohen priznal k porušeniu zákonov v ôsmich bodoch, vrátane porušenia zákona o financovaní volebnej kampane. To sa týkalo jeho snahy zaplatiť dvom ženám za mlčanie o ich údajnom romániku s Trumpom. Podľa informácií ABC News sa Cohen priznal dobrovoľne a nie výmenou za ponuku miernejšieho trestu.

Po augustovom priznaní ale americké médiá uvádli, že sa Cohen s prokuratúrou dohodol, čo preňho bude znamenať trest väzenia od troch rokov a desiatich mesiacov do piatich rokov a troch mesiacov. Rozsudok by mohol padnúť 12. decembra, keď je naplánované súdne pojednávanie o treste.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Robert Mueller #michael cohen