Mayová odmietla opakovanie referenda, brexit bez dohody je čoraz bližšie

Žiadna zo strán by nemala pri rokovaniach o odchode Británie z Európskej únie požadovať niečo, čo tá druhá nemôže prijať. V prvom verejnom vystúpení po neformálnej schôdzke prezidentov a premiérov krajín EÚ v Salzburgu to povedala britská premiérka Theresa Mayová. EÚ si podľa nej musí uvedomiť, že premiérka nedovolí, aby sa jej krajina rozpadla a ani to, aby nebola rešpektovaná vôľa ľudu vyjadrená v referende v roku 2016.

21.09.2018 15:28 , aktualizované: 15:44
mayová Foto: ,
Britská premiérka Theresa Mayová odmietla nové referendum o brexite.
debata (7)

„Nemôžeme prijať nič, čo by ohrozilo jednotu našej únie, rovnako ako oni nemôžu prijať nič, čo by ohrozilo ich jednotu,“ povedala Mayová v prejave. Podľa premiérky však nie je prijateľné, aby EÚ odmietala návrhy Británie, bez toho aby predkladala alternatívy.

Podľa britskej premiérky nastal v rokovaniach o odchode Británie z Európskej únie pokrok, napriek tomu ale zostávajú problémy, ktoré je nutné vyriešiť. Rokovania sú zložité, ale že také budú, to nikdy nezastierala, povedala. Zároveň zopakovala, že „žiadna dohoda je lepšia ako zlá dohoda“.

Mayová v reakcii na summit v Salzburgu, ktorý sa podľa britskej tlače skončil pre Mayovú fiaskom, uviedla, že „Británia sa čoraz intenzívnejšie musí pripravovať na brexit bez dohody“ s EÚ.

Mayová pracujúcim z EÚ: Chceme, aby ste zostali

Druhé uistenie vo svojom prejave adresovala Mayová obyvateľom Severného Írska. „Urobíme všetko pre to, aby sme zabránili tvrdej hranici,“ uviedla s odkazom na možný prísny režim na hranici medzi Severným Írskom, ktoré je súčasťou Spojeného kráľovstva, a Írskou republikou, ktorá aj po brexite zostáva súčasťou EÚ.

„Nikto nechce dobrú dohodu viac ako ja, ale Európskej únii by malo byť jasné: neodvrátim výsledok referenda, ani nerozdelím svoju krajinu,“ uviedla Mayová na záver príhovoru. Reagovala pritom zjavne na návrhy niektorých politikov, aby sa v Británii konalo druhé referendum o brexite a na návrh, aby Severné Írsko zostalo na rozdiel od zvyšku Spojeného kráľovstva súčasťou colnej únie.

Mayová zároveň v piatok počas prejavu ubezpečila viac ako tri milióny ľudí z EÚ pracujúcich v UK, že ich práva budú „zachované a chránené“ aj v prípade brexitu bez dohody. „Ste naši priatelia, naši susedia, naši kolegovia. Chceme, aby ste zostali“, uviedla.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Veľká Británia #Brexit #Theresa Mayová