Macron pohrozil odporcom Frontexu odchodom zo Schengenu

Krajiny Európskej únie, ktoré odmietajú prejaviť solidaritu s ostatnými členmi EÚ, by mohli byť vylúčené zo schengenského priestoru a odrezané od štrukturálnych fondov. Vyhlásil to francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na štvrtkový neformálny summit v Salzburgu, kde časť krajín nechcela podporiť posilnenie európskej pohraničnej agentúry Frontex.

21.09.2018 19:25
Francúzsko, Emmanuel Macron, Foto:
Francúzsky prezident Emmanuel Macron.
debata (90)

„Európa nie je menu, z ktorého si môžete vyberať,“ vyhlásil Macron podľa agentúry AFP. „Krajiny, ktoré nechcú silnejší Frontex alebo viac solidarity, opustia Schengen, krajiny, ktoré nechcú silnejšiu Európu, opustia štrukturálne fondy,“ vyhlásil Macron v zjavnom odkaze na odpor niektorých krajín z východného krídla únie zvýšiť počet pracovníkov Frontexu zo zhruba 1c500 na 10c000.

Najhlasnejším kritikom návrhu bol maďarský premiér Viktor Orbán, zásadné pripomienky mali však lídri ďalších krajín východnej časti únie, vrátane českého premiéra Andreja Babiša. Ten vyhlásil, že chce najprv vedieť, kam noví pracovníci Frontexu zamieria a aké budú ich kompetencie. Zástupcovia V4 sa zhodli na tom, že agentúra by nemala preberať kompetencie národných bezpečnostných orgánov a mala by slúžiť iba ako výpomoc.

Posilnenie Frontexu presadzujú predovšetkým hlavní ťahúni európskej integrácie, teda Nemecko a Francúzsko. Početnejšia pohraničná stráž má byť súčasťou snahy ďalej znižovať počet migrantov prúdiacich do Európy, ktorý je v súčasnosti menší ako v čase pred kritickým nárastom z roku 2015.

90 debata chyba
Viac na túto tému: #Frontex #Emmanuel Macron #schengenský priestor