Babiš požiadal mimovládky, aby vybrali sýrske siroty

Zástupcovia neziskových organizácií spolu s europoslankyňou Michaelou Šojdrovou (KDU-ČSL) dostali na stretnutí od českého premiéra Andreja Babiša (ANO) za úlohu vybrať sýrske siroty, ktoré by mohli byť z utečeneckých táborov presunuté do Česka. Štát prostredníctvom ministerstva vnútra poskytne súčinnosť, následne by ich bol ochotný prijať. Po stretnutí s Babišom a ministrom vnútra Jánom Hamáčkom (ČSSD) to novinárom povedala Šojdrová. Babiš trvá na tom, že deťom treba pomôcť mimo Česko.

21.09.2018 20:37
andrej babiš Foto: ,
Český premiér Andrej Babiš.
debata (26)

Babiš uviedol, že vnútro odovzdá Šojdrovej kontakty na grécke organizácie, ktoré pracujú v tamojších utečeneckých táboroch. „Projekt neexistuje, deti nie sú. Uvidíme, či nejaké deti nájde,“ uviedol. Vicepremiér Hamáček dodal, že sa ukázalo, že Šojdrová zatiaľ nemá konkrétny plán. „My sme za vládu potvrdili, že sme pripravení odovzdať kontakty. Ak nejaký konkrétny zoznam (detí) vznikne, budeme o tom ďalej diskutovať,“ uviedol.

Šojdrová nedokázala odhadnúť, kedy by prvé deti mohli do Česka prísť. „Nebude to ľahký proces, chceme vybrať čo najmladšie, nesprevádzané (deti),“ uviedla. Na proces nebudú smerovať české peniaze, ale financie Európskej únie. „Premiér povedal, že keď tie deti nájdeme, nájdeme rodiny, tak ich môžeme priviezť,“ uviedla.

Babiš v minulých dňoch patril medzi odporcov prijatia sirôt. Tvrdil, že deťom by sa malo pomáhať predovšetkým tam, odkiaľ pochádzajú a kde bývajú. Teraz po asi hodinu a pol dlhej schôdzke nechcel na opakované otázky odpovedať, či Česko deti prijme, ak ich organizácie nájdu. „Skôr by bolo lepšie pre tie deti postaviť školu, byty, ubytovanie niekde v Jordánsku, tam by to bolo pre nich lepšie perspektívne,“ uviedol Babiš.

Až sa hľadanie posunie, mala by nasledovať ďalšie schôdzka s predsedom vlády, povedala Šojdrová. Europoslankyňa a iniciátorka projektu išla na rokovania s tým, že by výber detí bol úplne v gescii českého ministerstva vnútra. Preferované by boli najmladšie deti alebo deti bez dohľadateľných príbuzných a poskytnutá by im bola dočasná medzinárodná ochrana, teda nie trvalý azyl a české občianstvo. Po stretnutí dodala, že deti by najprv žili v ústavoch, po niekoľkých mesiacoch by mohli ísť do rodín, ktoré o ne majú záujem.

O pláne prijať siroty v stredu hovorili poslanci v rámci diskusie o globálnom pakte väčšiny štátov OSN o migrácii. TOP 09 nepresadila uznesenie, kde by Snemovňa požiadala vládu o prijatie najmenej 50 sýrskych detí z utečeneckých táborov. Vo štvrtok Babiša na prijatie detí vyzvala takmer polovica senátorov vrátane predsedu hornej komory Milana Štěchu (ČSSD). Podľa zákonodarcov sa na tieto deti nemôžu pozerať ako na bežných imigrantov, lebo sa ocitli v tragickej situácii bez vlastnej vôle.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Babiš #utečenci