Pavúčia krása (či hrôza) v Grécku: na pobreží vznikla gigantická pavučina

Tisíce malých pavúčikov v meste Etoliko na západe Grécka zahalili stromy, kríky a nízke rastliny na pobreží do hustých pavučín. Fascinujúce, až strašidelné fotografie priniesla agentúra AP.

22.09.2018 09:33
pavučina Foto: ,
Pavučiny ako dielo malých pavúčikov z druhu Tetragnatha na pobreží v meste Etoliko na západe Grécka.
debata (11)

Pavúky z druhu Tetragnatha začali v tomto meste pracovať na plné obrátky vďaka obrovským populáciám hmyzu, ktorým sa živia.

Lepkavé biele pavučinové pokrývky sa ťahajú po pobreží Etolika niekoľko stoviek metrov, v podstate tvoria súvislú 300 metrov dlhú pavučinu, píše webová stránka stanice BBC. Etoliko je postavené na umelom ostrove v soľnej lagúne neďaleko mesta Mesolongi, 250 kilometrov západne od metropoly Atény.

Pavučiny ako dielo malých pavúčikov z druhu...
Pavučiny ako dielo malých pavúčikov z druhu...
+4Pavučiny ako dielo malých pavúčikov z druhu...

Odborníci pre miestne médiá vysvetlili, že vo vlhkom horúcom počasí na konci leta sa mimoriadne rozmnožili pakomáre pernaté, ktoré nemajú bodacie ústrojenstvo a nesajú krv. Pavúky, ktoré ich ako potravu obľubujú, sa v týchto ideálnych podmienkach tiež rýchlo rozmnožili a tieto hody naplno využili.

Obyvatelia tvrdia, že gigantické pavučiny majú aj ďalšiu výhodu: zabraňujú šíreniu komárov.

Pavúky Tetragnatha nie sú pre ľudí nebezpečné a nespôsobujú ani škody na rastlinstve. „Pavúky majú hody a čoskoro uhynú,“ uviedla Maria Chatzakiová, profesorka molekulárnej biológie a genetiky na Démokritovej univerzite v Trácii (DUTH).

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #pavúk #pavučina