Pápež v Litve: "Som diabol, v porovnaní s Jánom Pavlom II."

Pápež František na návšteve Litvy vyzval obyvateľov tejto pobaltskej krajiny, ktorí desaťročia znášali sovietsku a nacistickú okupáciu, vyhnanstvo aj popravy, aby sa stali vzorom solidarity vo svete rozštiepenom netoleranciou.

22.09.2018 12:34 , aktualizované: 21:40
Litva Pápež Návšteva Pobaltie Foto: ,
Pápeža Františeka víta litovská prezidentka Dalia Grybauskaite na letisku vo Vilniuse.
debata (95)

Desaťtisíce Litovčanov zdravili lemovali úzke uličky Starého mesta v metropole Vilnius a zdravili pápeža Františka, keď v papamobile prechádzal okolo nich. Takéto veselé privítanie muselo tešiť pápeža, ktorého trápia nové odhalenia v dlho sa vlečúcom škandále okolo sexuálneho zneužívania detí kňazmi, napísala agentúra AP.

Silnejúcu krízu dôveryhodnosti cirkvi však nebolo cítiť v uliciach Vilniusu, ktoré zaplnili okrem Litovčanov aj Poliaci. Tí pricestovali v plných autobusoch.

Litva je Františkovou prvou zastávkou na jeho náročnej štvordňovej ceste po pobaltských krajinách – zavíta aj do Lotyšska a Estónska. V Litve chce povzbudiť veriacich a takisto osláviť 100. výročie vyhlásenia nezávislosti pobaltského regiónu, informovala agentúra AP.

Pápež: Svet ovplyvňujú politické sily

Po sobotňajšom prílete do litovského hlavného mesta Vilnius František pred prezidentským palácom uviedol, že až do príchodu „totalitných ideológií“ v 20. storočí bola Litva mierovým domovom rôznych národnostných a náboženských skupín.

Pápež dodal, že dnešný svet ovplyvňujú politické sily, ktoré využívajú strach na ospravedlnenie násilia a vyháňanie iných ľudí – narážal tým na protiprisťaho­valecky zamerané populistické a krajne pravicové skupiny v Európe aj mimo nej.

Františka prijala litovská prezidentka a bývalá európska komisárka Dalia Grybauskaite. Vyjadrila mu vďačnosť za to, že si uctí obete holokaustu v tejto pobaltskej krajine. František totiž v nedeľu navštívi pamätné miesto v židovskom gete vo Vilniuse, na 75. výročie jeho konečnej likvidácie.

Povesť trocha „bledne“

Prezidentka Grybauskaite povedala: „V krajine, mučenej nacistickými a stalinistickými zločinmi, sa mnoho ľudí vzoprelo a zachraňovalo Židov, pretože ľudskosť pokladali za základné a hlavné dobro.“

Práve 23. septembra 1943 zvyšných obyvateľov židovského geta vo Vilniuse popravili alebo poslali do existujúcich koncentračných táborov v krajinách okupovaných armádou nacistického Nemecka.

Po návšteve prevažne katolíckej Litvy pápež v pondelok zavíta do Lotyšska, ktoré je skôr protestantskou krajinou, a v utorok sa presunie do Estónska, kde sa väčšina obyvateľov nehlási k žiadnemu vierovyznaniu.

Pápež ešte počas letu do Litvy novinárom povedal, že jeho meno a povesť trocha „blednú“ v porovnaní s Jánom Pavlom II., aspoň u Poliakov.

František dostal knihu o tomto bývalom pápežovi, ktorej autorom je poľský fotograf Grzegorz Galazka. Pri preberaní veľkej publikácie s Jánom Pavlom II. na obale František zažartoval: „(Pápež Ján Pavol II.) bol svätec, ja som diabol.“

Galazka ho so smiechom okamžite opravil: „Nie, obaja ste svätci! Obaja ste svätci!“

Františkov žart zrejme naznačoval, že má ohováračov, predovšetkým medzi konzervatívnymi katolíkmi, ktorí túžia po doktrinárskejšom výkone pápežského úradu, ako to bolo za Jána Pavla a emeritného pápeža Benedikta XVI.

Kritika Františka zo strany konzervatívcov v poslednom období silnie, pretože cirkvou otriasajú škandály okolo sexuálneho zneužívania detí kňazmi. Rozruch spôsobuje aj to, že František umožnil rozvedeným ľuďom, ktorí znovu uzavreli civilné manželstvo, prijímať sviatosť.

Čakajú ho aj obete komunizmu

Litovský katolícky kňaz Sigitas Tamkevičius bol v roku 1983 zatknutý a podrobený viac ako 70 výsluchom vo väzení sovietskej tajnej polície KGB vo Vilniuse za to, že dokumentoval prenasledovanie veriacich komunistickým režimom. O 35 rokov neskôr sa pápež František v nedeľu pozrie do niekdajšej cely vo väzení prestavenom na múzeum, aby vzdal hold všetkým, ktorí sa vzopreli ateistickej sovietskej diktatúre.

„Keby mi niekto vtedy, keď som bol zavretý v týchto celách hlboko v podzemí, povedal, že sem zavíta pápež, nedokázal by som si to ani predstaviť,“ povedal duchovný, ktorý bol v 90. rokoch v už nezávislej Litve povýšený na arcibiskupa.

Arcibiskup, ktorý sa čoskoro stane osemdesiatnikom, uznáva, že ho motivoval pápež Ján Pavol II., ktorý verejne vyjadril solidaritu s umlčaním cirkvy v krajinách, kde viera bola podrobovaná skúškam. A tiež tým, že Vatikán vytrvalo odmietal uznať sovietsku okupáciu troch pobaltských krajín, Litvy, Lotyšska a Estónska.

Sovietsky súd odsúdil Tamkevičiusa k desiatim rokom odňatia slobody. Trest si odpykal v táboroch v hlbinách Ruska. Na slobodu sa dostal až v roku 1989, počas perestrojky. Ale mnohí z tých, ktorí sa ešte pred ním zoznámili s väznicou vo Vilniuse, ju nikdy neopustili. Mená obetí Stalinovej diktatúry boli vyryté do kameňov.

Podľa litovských úradov v sovietskych táboroch a väzeniach a počas masových deportácií v rokoch 1944 až 1953 zahynulo viac ako 50.000 Litovčanov. Asi 20.000 bolo zabitých v protisovietskom odboji.

Navštívi Jeruzalem severu

Pápež si tiež uctí pamiatku obetí holokaustu pred pamätníkom geta vo Vilniuse. Nacistické Nemecko zničilo kedysi kvitnúcu židovskú kultúru v meste, ktoré bývalo známe ako „Jeruzalem severu“.

„Sme poctení pápežovou návštevou, bez ohľadu na odlišnosť viery. Oceňujeme, že vzdá hold obetiam presne 75 rokov po likvidácii geta,“ povedala AFP Faina Kuklianská zo židovskej obce. „Verím tiež, že budeme myslieť aj na tých kresťanov, ktorí zachraňovali Židov, vrátane tých, ktorí zachránili moju rodinu,“ dodala.

V Litve rukách nacistických okupantov a kolaborantov v rokoch 1941 až 1944 prišlo o život približne 200.000 Židov. V súčasnosti židovská komunita v krajine, ktorá má asi 2,9 milióna obyvateľov a je členom Európskej únie a NATO, číta asi 3000 členov.

„Cirkev bola jedným z našich pilierov odporu, vedľa nášho jazyka, našej kultúry a našich piesní. Vidíme ťažkosti a problémy, ktorým čelila cirkev v iných krajinách, a sme radi, že si u nás zachovala morálnu autoritu,“ povedala litovská prezidentka Dalia Grybauskaiteová. Podpora katolíckej cirkvi pre litovský odboj podľa hlavy štátu stále robí veľa pre jej povesť v krajine.

95 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #Estónsko #fašizmus #komunizmus #Litva #Lotyšsko #Pobaltie