Rusi opäť protestovali proti dôchodkovej refome

Za účasti desaťtisícov ľudí sa v mnohých mestách Ruska konali zhromaždenia proti vládnemu návrhu dôchodkovej reformy. Ich organizátormi boli ľavicové politické strany a združenia.

22.09.2018 15:11
moskva, protest Foto: ,
Demonštrácia proti dôchodkovej reforme v Moskve.
debata (73)

Ako informovala agentúra Interfax, mítingy sa konali pod heslom „Nedopustíme sociálny teror mocenských orgánov na vlastnom národe“. Uskutočnili sa krátko pred tým, ako sa Štátna duma, dolná komora parlamentu, bude vládnym návrhom zaoberať v druhom, rozhodujúcom, čítaní.

Dejiskom mítingu – za účasti vyše 10.000 ľudí – bola aj Moskva. Polícia sa tam snažila zabrániť jednému zo spoluorganizátorov, ľavicovému aktivistovi Sergejovi Udaľcovovi, aby sa pridal k demonštrantom. Zasahujúci policajti tvrdili, že na základe súdneho rozhodnutia má Udaľcov zakázanú účasť na verejných zhromaždeniach. Udaľcov sa však bránil tým, že verdikt ešte nenadobudol platnosť a k demonštrantom sa pripojil.

Masové protesty proti nepopulárnej dôchodkovej reforme sa v Rusku konali aj začiatkom septembra. Polícia počas nich zadržala stovky ľudí. Časť z týchto zhromaždení bola úradmi nepovolená.

Ruský prezident Vladimir Putin v reakcii na všeobecné pobúrenie verejnosti prisľúbil ešte koncom augusta zmiernenie reformy: ponúkol zníženie navrhovaného dôchodkového veku žien na 60 rokov; vláda pôvodne navrhovala vek 63 rokov. Ruské ženy v súčasnosti odchádzajú do penzie v 55 rokoch. Návrh zvýšiť dôchodkový vek pre mužov zo 60 na 65 rokov by mal zostať nezmenený.

73 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #protesty #demonštrácia #dôchodková reforma