Rúhání Trumpovi: V konflikte s Iránom neuspeješ rovnako ako Husajn

Americký prezident Donald Trump v konflikte s Iránom neuspeje, rovnako ako kedysi iracký vodca Saddám Husajn. S odkazom na iránsko-irackú vojnu v 80. rokoch minulého storočia to vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání.

22.09.2018 16:26
Hasan Rúhání Foto: ,
Trump v konflikte s Iránom neuspeje, rovnako ako kedysi iracký vodca Saddám Husajn. Vyhlásil iránsky prezident Hasan Rúhání.
debata (31)

Dodal, že Teherán sa napriek tlaku zo strany Spojených štátov nevzdá svojich rakiet a naopak zvýši svoje „obranné kapacity“, uviedli svetové tlačové agentúry.

„Trumpovi sa stane to isté. Ameriku čaká rovnaký osud ako Saddáma Husajna,“ povedal Rúhání v televíznom prejave pri príležitosti výročia začatia osemročnej iránsko-irackej vojny v septembri 1980. "Irán sa nevzdá svojich obranných zbraní … vrátane rakiet, kvôli ktorým Amerika toľko zúri, "dodal Rúhání.

Podľa agentúry AFP iránsky prezident povedal, že krajina má v úmysle „deň po dni“ zvyšovať svoje „obranné kapacity“. Fakt, že Spojeným štátom rakety toľko vadia, ukazuje podľa Rúháního, že sú to „najúčinnejšie zbrane“.

Nové sankcie od Trumpa

Irán v roku 2015 so Spojenými štátmi, Francúzskom, Britániou, Nemeckom, Čínou, Ruskom a EÚ podpísal dohodu o obmedzení svojho jadrového programu, ktorá dočasne znížila dlhodobé napätie medzi blízkovýchodnou krajinou a Západom. Americký prezident Donald Trump ale tento rok v máji oznámil, že USA od dohody odstupujú, a minulý mesiac zaviedol Washington proti Iránu nové sankcie. Teherán a Washington si odvtedy opäť vymieňajú ostré slová.

Vojna medzi Iránom a Irakom je radená k najkrvavejším konfliktom 20. storočia. Boje si na oboch stranách vyžiadali cez milión obetí a materiálne škody dosiahli stovky miliónov dolárov. Saddám Husajn konflikt v roku 1980 vyprovokoval, keď vypovedal takzvanú Alžírsku dohodu týkajúcu sa rieky Šatt al-Arab, ktorá tvorí prirodzenú hranicu medzi Irakom a Iránom. Značná časť bitiek sa odohrávala práve na tejto rieke – iránske útoky na iracké lode ochromili iracké lodné cesty. Saddám Husajn sa nakoniec k Alžírskej dohode znovu prihlásil.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #Saddám Husajn #Donald Trump