Švajčiarsky kantón St. Gallen zakázal burky na verejnosti

Obyvatelia švajčiarskeho kantónu St. Gallen v nedeľu v regionálnom referende schválili úplný zákaz nosenia na území tohto kantónu, vyplýva z údajov zverejnených na oficiálnej webovej stránke kantónu.

23.09.2018 17:36
debata

Z výsledkov referenda v St. Gallene vyplýva, že väčšina – takmer 67 percent – voličov pri asi 40-percentnej účasti podporila iniciatívu na zmenu trestného zákona tak, aby zahaľovanie tváre na verejnosti bolo zakázané. Je tiež zakázané nútiť niekoho, aby si zakrýval tvár.

V zákone, ktorý bol predmetom referenda, sa uvádza, že „ktokoľvek, kto sa snaží tajiť svoju identitu zakrývaním svojej tváre vo verejnom priestore, ohrozuje verejnú bezpečnosť alebo sociálny a náboženský zmier“ a môže byť za to potrestaný pokutou.

Túto iniciatívu podporil parlament kantónu St. Gallen už vlani v septembri. Časť poslancov však následne iniciovala referendum.

Podobný zákaz zahaľovania tváre už od roku 2016 platí v susednom kantóne Ticino.

Na federálnej úrovni bol návrh na plošný zákaz nosenia burky vo Švajčiarsku zamietnutý, ale federálne úrady dali kantónom právo, aby vo veci rozhodli podľa svojho uváženia.

Švajčiari podporili rozvoj cyklotrás

Voliči vo Švajčiarsku v nedeľu rozhodovali aj v troch celoštátnych referendách: dve sa týkali potravinovej bezpečnosti a jedno bolo venované podpore cyklistiky a jej zakotvenia do ústavy.

Ako informovali švajčiarske médiá, Švajčiari v plebiscite odmietli zmeniť potravinový a poľnohospodársky systém v krajine. Súhlasili však s federálnym nariadením o cyklistike, ktoré dáva cyklistické trasy na rovnakú úroveň ako chodníky pre peších a turistické chodníky, uviedol portál Romandie.com.

Prvé z „potravinových“ referend sa týkalo potravinovej suverenity štátu a inicioval ho roľnícky syndikát Uniterre, ktorý od vlády žiadal zvýšiť podporu pre poľnohospodársky sektor, vrátane poskytovania pomoci malým rodinným farmám a zavedenia vyšších ciel na dovážané potraviny.

Švajčiarske vládne orgány túto iniciatívu nepodporovali. Tvrdili totiž, že je v rozpore s medzinárodnou obchodnou politikou krajiny. Upozornili tiež občanov na zvýšenie cien, ktoré by si takáto zmena vynútila.

Druhý plebiscit sa konal na základe návrhu Švajčiarskej ekologickej strany. Táto iniciatíva nazvaná „Fair Food“ žiadala od vlády podporu pre udržateľnú poľnohospodársku produkciu a produkciu ohľaduplnú k zvieratám, opatrenia proti plytvaniu potravinami a nové kontroly, či dovážané potraviny vyhovujú švajčiarskym environmentálnym štandardom a pracovným normám. Voliči túto iniciatívu v referende zamietli.

debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #referendum #zahaľovanie tváre