Loď Aquarius vzala na palubu ďalších migrantov, prístav stále hľadá

Loď Aquarius, ktorá vo štvrtok v Stredozemnom mori zachránila 11 ľudí, v nedeľu vzala pri líbyjských brehoch na palubu ďalších 47 migrantov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na skupinu SOS Méditerranée, ktorá plavidlo prevádzkuje spoločne s Lekármi bez hraníc (MSF).

23.09.2018 17:59
debata (51)

Späť do Líbye posádka utečencov vrátiť odmieta, ale prístav k vylodeniu stále nenašla.

Loď Aquarius po 19-dennej nútenej prestávke pred týždňom opustila francúzsky prístav Marseille a vydala sa do centrálnej časti Stredozemného mora zachraňovať migrantov. Pôvodne sa plavila pod vlajkou Gibraltáru, ten sa ale rozhodol zbaviť loď tohto práva. Novo sa plaví pod vlajkou Panamy a nesie tiež nové oficiálne meno Aquarius 2. Aj Panama ale v sobotu oznámila, že loď už pod jej vlajkou nebude môcť plávať. Podľa francúzskeho denníka Le Monde sa tak stalo po nátlaku talianskej vlády.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini dnes konanie aktivistov odsúdil a obvinil ich, že nespolupracujú s líbyjskou pobrežnou strážou. „Pre týchto pánov sú talianske prístavy zatvorené,“ odkázal minister posádke lode. Odporučil, aby záchranné operácie prevzali líbyjské úrady a vrátili migrantov späť do Afriky.

Skupina SOS Méditerranée už skôr podobné návrhy odmietla s tým, že Líbya nie je „bezpečným miestom“, kam by mohla legálnych migrantov vrátiť. Aquarius predtým kotvil v talianskych prístavoch, ale v júni sa Salvini rozhodol uzavrieť talianske prístavy mimovládnym organizáciám, ktoré pomáhajú utečencom.

V Stredozemnom mori zachránili 447 migrantov

Španielska námorná záchranná služba v sobotu vytiahla z vody vyše 440 migrantov, ktorí sa pokúšali dostať zo severnej Afriky do Európy cez Stredozemné more. Ako informovala, jej plavidlo v sobotu zachránilo z 15 malých lodí dovedna 447 ľudí. Jeden čln s 12 osobami našli pri ostrove Malorka, zvyšné plavidlá pri južnom pobreží Španielska.

Tento rok podľa dát Organizácie Spojených národov vo vodách medzi Španielskom a Afrikou zomrelo takmer 300 migrantov. Celkový počet tohtoročných úmrtí migrantov v Stredozemnom mori presahuje 1600.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Stredozemné more #migranti #migračná kríza #Aquarius #Matteo Salvini