Kavanaugha zo sexuálneho obťažovania viní ďalšia žena

Kandidáta amerického prezidenta Donalda Trumpa na sudcu Najvyššieho súdu USA Bretta Kavanaugha obvinila z nevhodného sexuálneho správania už druhá žena. Správu priniesol v nedeľu magazín The New Yorker len niekoľko hodín potom, čo právny výbor Senátu USA na štvrtok stanovil termín vypočutia, na ktorom prehovorí Christine Blaseyová Fordová. Tá Kavanaugha obvinila, že ju sexuálne napadol ešte ako stredoškolák.

24.09.2018 07:32
Brett Kavanaugh, Najvyšší súd USA Foto: ,
Trumpov nominant na sudcu Najvyššieho súdu Brett Kavanaugh.
debata (12)

S podobnými obvineniami teraz prišla 53-ročná Deborah Ramirezová. The New Yorker informoval, že v rozhovore opísala incident, keď sa Kavanaugh v akademickom roku 1983/1984 obnažoval na internátnom večierku na univerzite v Yale. Biely dom jej tvrdenie popiera.

Ramirezová si spomína, že Kavanaugh sa obnažoval na večierku, na ktorom sa pil alkohol. Údajne jej strčil penis pred tvár a ona sa ho proti svojej vôli dotkla, keď chcela vtedajšieho študenta prvého ročníka odstrčiť. Prípadom sa už zaoberajú demokrati v Senáte.

The New Yorker ďalej píše, že Ramirezová sa sprvu zdráhala verejne prehovoriť, čiastočne preto, že v jej pamäti sú medzery spôsobené pitím v čase incidentu. Pripustila tiež, že si nie je úplne istá, akú úlohu vtedy Kavanaugh pri udalosti zohral.

Magazín tvrdí, že Ramirezová svoje spomienky šesť dní starostlivo hodnotila a radila sa so svojím právnikom, než si bola svojimi spomienkami na incident dostatočne istá.

Biely dom v nedeľňajšom vyhlásení tlmočil Kavanaughovo tvrdenie, že spomínaná udalosť „sa nestala“ a že obvinenia zo strany Ramirezovej sú „očierňujúce, tuctové a prostoduché“. Hovorca Bieleho domu k tomu dodala, že tvrdenie ženy majú „zraziť dobrého človeka“.

Na vypočutie v Senáte sa medzitým chystá Fordová. Rokovanie má byť verejné. Už skôr účasť na schôdzi právneho výboru sľúbil Kavanaugh, ktorý obvinenia zo sexuálneho útoku odmieta a podporu našiel aj u Trumpa. Niekoľko republikánov o kauze hovorí ako o pokuse demokratov spomaliť, prípadne úplne zastaviť proces vymenovania Kavanaugha.

Právny výbor by mal po vypočutí zaujať stanovisko ku Kavanaughovmu vymenovaniu do najvyššieho amerického justičného zboru, kam ho navrhol prezident Trump. Stanoviskom výboru sa však senátne plénum, ​​ktoré o vymenovaní rozhoduje, nie je povinné riadiť.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Brett Kavanaugh