Irán pohrozil USA a Izraelu ničivou odvetou za útok v Ahváze

Irán pohrozil Spojeným štátom a Izraelu "ničivou" odvetou za sobotňajší útok na vojenskú prehliadku v Ahvaze. V meste sa v pondelok začali pohreby obetí, ktoré vysielala naživo iránska televízia. Pri útoku prišlo podľa iránskych úradov o život 25 ľudí, medzi ktorými bolo 12 členov elitných revolučných gárd. Išlo o najničivejší teroristický útok v Iráne za desať rokov.

24.09.2018 10:39
irán ahvaz útok Foto: ,
Ľudia sa schovávajú počas útoku v Ahvaze.
debata

Pohrebných obradov sa zúčastnili tisíce ľudí, Irán na pondelok vyhlásil za obete deň smútku. V provincii Chuzestán ktorej strediskom je Ahvaz, zostali zatvorené banky, školy, univerzity a úrady. Prezident Hassan Rúhání v nedeľu vyhlásil, že za útokom boli arabské štáty z oblasti Perzského zálivu.

Zástupca veliteľa revolučných gárd Hosejn Salámí v pondelkovom prejave pred začatím pohrebných obradov povedal na adresu amerických a izraelských politikov, že boli „svedkami iránskej pomsty v minulosti a tentoraz bude reakcia ničivá“. „Budete ľutovať to, čo ste urobili,“ povedal Salámí, ktorý tiež hovoril o „trojuholníku“ Izrael, USA a Saudská Arábia.

Minister vnútra Mahmúd Álava v pondelok povedal, že bolo v súvislosti s útokom zatknutých množstvo podozrivých.

K činu sa prihlásilo protivládne hnutie Ahvázský národný odpor, neskôr za útok zodpovednosť prijala aj teroristická organizácia Islamský štát. Ahvázský národný odpor je arabské opozičné hnutie, ktoré sa usiluje o odtrhnutie ropnej provincie Chuzestán od zvyšku Iránu.

Podľa agentúry Reuters je nepravdepodobné, že by revolučné gardy zaútočili priamo na tých, ktorých z útoku obviňujú. Pravdepodobnejšie je, že sa odhodlajú k raketovému útoku na opozičné skupiny operujúce v Iraku alebo v Sýrii, ktoré môžu byť napojené na strojcu útoku. V Chuzestáne budú zrejme sprísnené bezpečnostné opatrenia a pozatýkaní oponenti vlády.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #USA #Irán #Hassan Rúhaní