Druhé referendum. Rozhodnú labouristi o brexite?

Snaha o zrušenie brexitu by mohla pre britských labouristov znamenať výhru vo voľbách. Ak by opozičná ľavica presadzovala ďalšie referendum o vzťahoch krajiny s Európskou úniou, prinieslo by jej to popularitu medzi ľuďmi. Šéf labouristov Jeremy Corbyn naznačil, že by druhé všeľudové hlasovanie neodmietol. Včera sa v Liverpoole začala konferencia strany, na ktorej sa bude o tom diskutovať.

24.09.2018 11:01
Jeremy Corbyn, labouristi Foto:
Britskí labouristi pod vedením Jeremyho Corbyna sa na konferencii v Liverpoole majú rozhodnúť, či budú presadzovať ďalšie referendum o brexite.
debata (10)

"Budem sa držať toho, ako rozhodne zjazd. Nevyzývam však na druhé referendum. Dúfam, že sa zhodneme na tom, že najlepší spôsob, ako to vyriešiť, by boli parlamentné voľby,“ povedal Corbyn pre nedeľník Sunday Mirror. "Ale zvolili ma, aby som presadzoval vôľu členov strany. Budem sa toho držať a tak konať,“ vyhlásil predseda labouristov.

Zisk hlasov

Je to práve prísľub nového referenda, ktorý by mohol ľavici pomôcť vyhrať voľby. Napriek obrovským problémom s brexitom a napriek konfliktom vo vnútri vládnucej konzervatívnej strany labouristi nedokázali konzervatívcov preskočiť v popularite. Briti sú tiež stále veľmi skeptickí, čo sa týka predstavy, že by mal byť Corbyn premiérom.

Prieskum verejnej mienky agentúry YouGov, z ktorého citoval denník Guardian, však ukázal, že v prípade podpory nového referenda by mohli labouristi získať až 1,5 milióna hlasov. Skupina People’s Vote (Hlasovanie ľudí), ktorá si výskum objednala, preto dúfa, že ľavica by nakoniec mohla vyzvať na ďalšie všeľudové hlasovanie. To by sa malo týkať dohody o vystúpení Británie z EÚ. Nedávno sa k tejto myšlienke prihlásil vplyvný labouristický starosta Londýna Sadiq Khan. Ľudia okolo Corbyna podobnému vývoju doteraz neboli veľmi naklonení. Súčasný líder ľavice roky kritizoval EÚ za jej podľa neho príliš pravicovú ekonomickú politiku. Labouristi v roku 2016 pred referendom pod vedením Corbyna robili len vlažnú kampaň za zotrvanie Británie v únii. A stále vládnu pochybnosti o tom, ako v skutočnosti šéf labouristov hlasoval.

Zjazd ľavice potrvá do stredy a chce sa sústrediť najmä na ekonomické témy a kritiku úsporných opatrení. Ale brexit ohrozuje britské hospodárstvo. A ak sa nenájde dohoda s EÚ, ekonomické škody budú ešte väčšie.

Budem sa držať toho, ako rozhodne zjazd. Nevyzývam však na druhé referendum.
Jeremy Corbyn, šéf labouristov

Podľa spomenutého prieskumu by 55 percent Britov momentálne hlasovalo proti brexitu a 45 za. Stále to nie je nejaká jednoznačná podpora pre zotrvanie Británie v EÚ. Ale až 84 percent opýtaných tvrdí, že rokovania o brexite sprevádza chaos. Včera sa v Liverpoole konalo aj stretnutie organizácie People’s Vote, pod názvom Pochod za hlasovanie ľudí pre mnohých. Toto heslo priamo odkazuje na slogan labouristov: Pre mnohých, nielen pre niektorých. Aj takto si chce organizácia ľavicu nakloniť. Veď až 86 percent členov Labouristickej strany ďalšie referendum chce.

Zložité, nie však nemožné

"Je ťažké predpovedať, ako sa nakoniec strana zachová v súvislosti s brexitom. Ak by už skôr labouristi vyzvali na usporiadanie ďalšieho referenda, mohli by prísť o niektorých tradičných voličov, ale iných by si získali. Keď to urobia teraz, určite na ich adresu budú znieť výčitky, že sú vypočítaví a menia pozície. Hovorí sa, že Corbyn má zlú mienku o EÚ. Bude preto zložité dopracovať sa k podpore druhého referenda, ale je to možné,“ reagovala pre Pravdu politologička Victoria Honeymanová z Leedskej univerzity.

Vláda Theresy Mayovej vytrvalo odmieta ďalšie všeľudové hlasovanie o brexite. Prvé sa konalo v júni 2016. Británia by mala ukončiť členstvo v únii na budúci rok koncom marca. Nie je však stále jasné, ako bude vyzerať jej odchod. Čoraz viac sa hovorí o možnosti, že Londýn sa s EÚ nedohodne. Naznačil to aj minulotýždňový neformálny summit únie v Salzburgu a vystúpenie Mayovej uplynulý piatok, keď žiadala rešpekt od únie. Premiérka v júli predstavila vo vidieckom sídle Chequers plán, ktorý by nastavil obchodné vzťahy medzi Britániou a EÚ. Návrh však kritizuje časť jej vlastnej strany. Únia ho označia za pokrok, ale predseda Európskej rady Donald Tusk vyhlásil, že v momentálnej podobe nebude fungovať.

Konzervatívci sa už pripravujú na svoj zjazd, ktorý sa začne o týždeň. Podľa nedeľníka Sunday Times v súvislosti s brexitom plánuje Mayovej tím aj na predčasné voľby.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #liverpool #labouristi #referendum #Brexit #Jeremy Corbyn