Výsledkom pingpongu Moskva - Tel Aviv je dodávka "tristoviek" Damasku

Nezostane to bez odpovede, tvrdil ruský prezident Vladimir Putin v jednej z reakcií na zostrelenie ruského lietadla Il-20 nad Sýriou. Zahynulo pritom 15 spravodajských dôstojníkov. Rusko z tragédie obvinilo Tel Aviv. Napriek tomu, že stroj poslala k zemi ruská raketa v rukách sýrskej obsluhy.

24.09.2018 12:34 , aktualizované: 16:50
debata (475)

Ukazuje sa, že spomínané avízo Putina, napriek jeho snahe upokojiť emócie na oboch stranách, ani zďaleka nemá iba diplomatický charakter.

„V rámci odvety môže Moskva dodať Damasku obranný protilietadlový a protiraketový systém S-300. Nie je pritom vylúčené že ich obsluhu budú tvoriť ruskí dôstojníci,“ cituje portál novín Kommersant vlastný armádny zdroj. Podľa neho sýrsky vzdušný priestor tak bude kontrolovať nielen zastaraný komplex S-200, ale aj jedna z jeho modernizovaných a efektívnych modifikácií. Podľa spomínaného zdroja by to pre Izrael mohlo znamenať koniec bombardovania objektov na zvrchovanom sýrskom území. Tel Aviv ich prezentuje ako základne iránskych špeciálnych jednotiek a šiitského hnutia. Ako ich výrobne zbraní a sklady s muníciou ohrozujúcou Izrael.

Pôvodne Rusi vyhoveli Izraelu

Viaceré zdroje v pondelok už informovali, že dodávka „tristoviek“ by sa mohla uskutočniť do dvoch týždňov. Podľa agentúry TASS to v pondelok vzápätí potvrdil týždeň po tragédii aj ruský minister obrany Sergej Šojgu. Obranné komplexy S-300 malo pôvodne Rusko dodať Sýrii už oveľa skôr. Ibaže v roku 2012 Moskva zmrazila a následne zrušila kontrakt. V čase, keď už dostala od Damasku finančnú zálohu vo výške 400 miliónov dolárov. Rusi ju nakoniec vrátili. Po tom, čo Izrael požiadal Moskvu o zrušenie dodávky. Dôvod? Vraj spomínané obranné komplexy by svojím rádiom ohrozovali vojenské objekty na celom izraelskom území.

Satelty v úlohe rušičiek

„Situácia sa však zmenila. Verím, že kroky Ruska schladia horúce hlavy a odradia ich od neuváženého konania. V opačnom prípade budeme musieť reagovať podľa vývoja situácie,“ vyhlásil minister Šojgu. Zároveň potvrdil, že rozhodnutie o dodávke komplexov S – 300 nie je namierené proti „tretím krajinám“, ale že sleduje výhradne garantovanie bezpečnosti ruských vojakov nasadených v Sýrii na základe žiadosti Damasku. Ako však ďalej dodal, Rusko bude zároveň rušiť satelitnú navigáciu nad Stredozemným morom, letecké radary a komunikačné systémy bojového letectva útočiaceho na objekty v Sýrii.

Iba sa iskrí

Ruský prieskumný stroj Il-20 zostrelili predminulú nedeľu, v noci na pondelok. Vracal sa z kontrolnej misie na ruskú základňu Hmeimim. V čase, keď štyri izraelské stíhačky F-16 útočili na objekty v sýrskej Latákii. Moskva tvrdí, že informáciu o útoku dostala priveľmi neskoro na to, aby mohla z priestoru „stiahnuť“ do bezpečia svoje lietadlo, ktoré izraelským letcom poslúžilo ako „stena“. Tel Aviv obvinenie od začiatku odmieta. Vraj jeho stroje boli v čase zostrelenia Il-20 dávno v izraelskom vzdušnom priestore a na vine sú „sýrski vojaci prezidenta Bašára Asada“. "Napriek iskreniu nečakám napätie v rusko-izraelských vzťahoch. Situácia sa napokon upokojí,“ tvrdí Gamál Mazlúm, egyptský vojenský odborník. Podľa neho na jednej strane bude Rusko pokračovať v realizácii svojich strategických cieľov a na druhej strane Moskva aj Tel Aviv majú spoločné záujmy nielen v politickej, hospodárskej, ale aj vo vojenskej oblasti.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok

© Autorské práva vyhradené

475 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Sýria #protivzdušná obrana