Brusel chce otvoriť hranice migrácii, tvrdí maďarský vládny Fidesz

Európska únia chce otvoriť, a nie zatvoriť hranice pred migráciou, tvrdil v pondelok v Budapešti riaditeľ pre komunikáciu maďarskej vládnej strany Fidesz Balázs Hidvéghi.

24.09.2018 13:57
debata (6)

Podľa agentúry MTI riaditeľ novinárom povedal, že Brusel sa chystá odňať členským krajinám ochranu štátnych hraníc, aby mohol vpustiť do Únie viac prisťahovalcov.

„Svedčí o tom čoraz viac skutočností,“ zdôraznil Hidvéghi, ktorý pripomenul, že Európska komisia v uplynulých dňoch opäť začala presadzovať prisťahovalecký program a zriadenie organizovaných migračných trás.

Uľahčeniu organizovanej migrácii má poslúžiť aj migračný balík Organizácie Spojených národov (OSN), voči ktorému Maďarsko už viackrát vznieslo protest. Hovorila o tom nedávno aj nemecká kancelárka Angela Merkelová, podľa ktorej členské krajiny Európskej únie ležiace na vonkajších hraniciach Únie sa musia vzdať časti svojej národnej suverenity v oblasti ochrany štátnych hraníc v prospech Európskej agentúry pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex), podotkol Hidvéghi s poznámkou, že podľa jeho názoru by to znamenalo umožnenie organizovanej migrácie.

„To všetko svedčí o tom, že EÚ nechce zastaviť, ale napomôcť, zorganizovať a trvalo udržiavať prisťahovalectvo na európsky kontinent,“ dodal riaditeľ Fideszu pre komunikáciu, ktorý súčasne zopakoval, že je to v rozpore s vôľou a záujmami Maďarov a že maďarská vláda urobí všetko pre to, aby Maďarsko ochránilo pred „nebezpečnými plánmi“.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Maďarsko #Fidesz