V Kongu boli po útoku pozastavené akcie proti šíreniu eboly

Po krvavom sobotňajšom útoku zrejme radikálnych islamistov z Ugandy boli v meste Beni na východe Konga z bezpečnostných dôvodov pozastavené preventívne akcie proti šíreniu eboly. Očkovacie centrá síce zostali otvorené, ale zdravotníci sa už nesnažia vypátrať osoby, ktoré prišli do styku s nakazenými.

24.09.2018 14:23
KDR ebola vírus izolácia kongo Foto: ,
Zdravotníci kráčajú s chlapcom, ktorý je nakazený vírusom eboly v centre na liečbu eboly v meste Beni.
debata

Informoval o tom server BBC News. Nová epidémia smrteľnej krvácavej horúčky si v tejto časti krajiny vyžiadala podľa miestneho ministerstva zdravotníctva už 100 životov.

Pri šesť hodín trvajúcom útoku, z ktorého sú podozriví ugandskí extrémisti, zomrelo v sobotu 18 ľudí, z toho 14 civilistov a štyria vojaci. Desiatky ľudí bolo zranených. V Beni, ktoré má vyše 200-tisíc obyvateľov, vzápätí vypukli protesty proti zlým bezpečnostným podmienkam v meste. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) už v auguste varovala, že nestabilita regiónu by mohla ohroziť boj proti ebole.

Kongo čelí epidémii tejto choroby už desiatykrát od roku 1976, kedy sa vírus prvýkrát objavil na severe krajiny. Tentokrát sa ale choroba prvýkrát vyskytla v zóne konfliktu. Vírus spôsobuje horúčky a vnútorné a vonkajšie krvácanie, chorobe podľahne asi polovica nakazených.

Úrady povolili nasadenie niekoľkých experimentálnych prípravkov a v boji s nákazou pomáha tiež vakcína firmy Merck, ktorá sa osvedčila pri nedávnej deviatej epidémii.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #epidémia #Kongo #ebola