Indonézsky tínedžer prežil 49 dní opustený na mori

Indonézsky tínedžer prežil 49 dní opustený na mori. Aldi Novel Adilang pracuje ako lampár na rompongu - drevenom rybárskom plavidle s búdkou, ktoré bolo zakotvené približne 125 kilometrov od brehov provincie Severné Sulawesi - a po tom, čo sa plť vyvliekla zo svojho ukotvenia, strávil sedem týždňov v rozsiahlych vodách.

24.09.2018 15:33
Indonézia mladík opustený more loď lampár Guam Foto: ,
Mladíka našla panamská loď pri pobreží ostrova Guam, takmer 2 000 kilometrov od miesta, odkiaľ ho uniesla voda.
debata

Osemnásťročný mladík tvrdí, že prežil vďaka rybám a morskej vode, ktorú si cedil cez oblečenie. „Bol som na plti mesiac a 18 dní. Jedlo som už nemal po prvom týždni,“ vysvetlil pre agentúru The Associated Press (AP).

Adilang pre AP uviedol, že vždy, keď videl na mori nejakú loď, zažal svoju lampu a už si ani nespomína, koľko plavidiel preplávalo okolo „nevediac o mojom utrpení“. Nakoniec si však mladého Indonézana všimla panamská loď. Tá ho podľa indonézskeho konzulátu v japonskej Osake 31. augusta zachránila pri pobreží ostrova Guam, takmer 2 000 kilometrov od miesta, odkiaľ ho uniesla voda. MV Arpeggio upozornila indonézske úrady na mladíka, keď zakotvila v Osake, pričom predstavitelia krajiny si po neho prišli 6. septembra. Do vlasti sa Adilang vrátil o dva dni neskôr.

Mladík pracoval na rompongu od šestnástich rokov. Je to jedna z najosamelejších prác na svete. Pevnina z plavidiel nie je vidieť, pričom samotné rompongy sú od seba vzdialené niekoľko kilometrov, uviedla Adilangova matka Met Kahiking. „Strážcovia svetla“ na rompongoch dostávajú zásoby približne raz do týždňa. Plte sú zakotvené s pomocou lán a silné trenie podľa mladíka spôsobilo, že sa pretrhli. „Myslel som si, že už neuvidím svojich rodičov, a tak som sa každý deň modlil,“ prezradil mladý Indonézan. Tínedžerov otec Alfian Adilang netajil nadšenie z návratu jeho syna, ale ako uviedol, hnevá sa na jeho zamestnávateľa.

debata chyba
Viac na túto tému: #more #indonézia #prežitie #Guam