V sídle OSN odhalili sochu Nelsona Mandelu

V newyorskom sídle Organizácie Spojených národov (OSN) odhalili sochu bojovníka proti apartheidu a prvého černošského juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Organizácia si ho tak uctila pri príležitosti stého výročia jeho narodenia. Predstavitelia OSN sa na počesť Mandelu v pondelok zídu aj na mierovom summite, ktorý bude predchádzať zasadnutiu Valného zhromaždenia OSN.

24.09.2018 17:07
United Nations Mandela Foto: ,
V newyorskom sídle OSN odhalili sochu bojovníka proti apartheidu a prvého černošského juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. Na snímke vľavo vpredu prezident Juhoafrickej republiky Cyril Ramaphosa.
debata (4)

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok uviedol, že Mandela „stelesňoval najvyššie hodnoty Organizácie Spojených národov – mier, odpustenie, súcit a ľudskú dôstojnosť“. Predsedníčka Valného zhromaždenia OSN María Fernanda Espinosa Garcés zase vyjadrila nádej, že jeho socha bude slúžiť ako inšpirácia členským štátom OSN a bude pripomínať, že „naše rozdiely treba oslavovať“.

Nelson Mandela bol vodca hnutia bojujúceho proti apartheidu, za zrovnoprávnenie nebieleho obyvateľstva v Juhoafrickej republike (JAR). V roku 1964 ho odsúdili na doživotie, no juhoafrické úrady mu niekoľkokrát ponúkli prepustenie, ak sa vzdá politickej činnosti. V roku 1990 ho napokon prepustili na nátlak svetovej verejnosti. Od roku 1991 bol predsedom Afrického národného kongresu (ANC), v rokoch 1994 až 1999 prezidentom JAR. V roku 1993 mu udelili Nobelovu cenu za mier. Zomrel v roku 2013.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #New York #socha #Nelson Mandela