Putinovo Jednotné Rusko prehralo štvrté gubernátorské voľby

Vladimírska oblasť, ležiaca uprostred európskej časti Ruska, sa stala ďalším regiónom, kde kandidát vládnej strany Jednotné Rusko v druhom kole prehral súboj o kreslo gubernátora. Vladimir Sipjagin zo zoskupenia nacionalistov Vladimira Žirinovského získal 57 percent hlasov, zatiaľ čo doterajšia gubernátorka Svetlana Orlovová 37,5 percenta.

24.09.2018 21:23
zjuganov, Žirinovský Foto: ,
Líder ruských nacionalistov Vladimir Žirinovský (vľavo) a predseda ruských komunistov Gennadij Zjuganov diskutujú o výsledkoch gubernátorských volieb.
debata (18)

Hlasovania sa zúčastnili skoro dve pätiny voličov, na rozdiel od tretiny v prvom kole. „Voľby sa odohrali maximálne čisto, nie je dôvod ich zrušiť,“ vyhlásil Alexander Kinev z ústrednej volebnej komisie.

Orlovová sa ako gubernátorka podľa serveru Newsru.com netešila veľkej popularite vzhľadom k absencii veľkých projektov v regióne, nízkej ekonomickej príťažlivosti oblasti aj chabým manažérskym kvalitám. Preslávila sa za to drsnými vyjadreniami: kritikov, píšucich otvorene o situácii v oblasti, označila za „drbny“, „Banderovcov“ a „zahraničných agentov“. Nariadila tiež zhotovovať fotografickú dokumentáciu žiakov a študentov na opozičných demonštráciách.

Odplata za dôchodok?

Vladimírska oblasť sa spolu s Chakaskom, Prímorským a Chabarovským krajom stala jedným zo štyroch regiónov, kde prokremeľský kandidát na gubernátora nevyhral hneď v prvom kole. Podľa expertov sa toto protestné hlasovanie javí ako reakcia na nepopulárne rozhodnutie zvýšiť vek odchodu do penzie.

V minulých dňoch bolo po sťažnostiach na falšovanie volieb zrušené hlasovanie v Prímorskom kraji. V Chakasku na juhu Sibíri prokremeľský kandidát voľby predčasne opustil. V oboch prípadoch boli centrom škandálov politici Jednotného Ruska podporovaní Kremľom. V druhom kole volieb v Chabarovskom kraji na Ďalekom východe bol v nedeľu na hlavu porazený doterajší gubernátor a kandidát Jednotného Ruska Viačeslav Šport; získal len necelých 30 percent hlasov, zatiaľ čo kandidát nacionalistov Sergej Furgal vyše 70 percent.

Návrh na zvýšenie dôchodkového veku, ktorý bude onedlho v druhom čítaní prerokúvať ruský parlament, vyvolal v Rusku početné protesty, cez víkend sa po celej krajine konali ďalšie protestné demonštrácie za účasti tisícov ľudí. Vláda pôvodne navrhla zvýšiť vekovú hranicu o päť rokov u mužov a o osem rokov u žien. Prezident Vladimir Putin po vlne nesúhlasu upravil zvýšenie vekovej hranice u žien z ôsmich na päť rokov.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #gubernátor