Irán pohrozil USA a Izraelu ničivou odvetou za útok v Ahváze

Irán pohrozil Spojeným štátom a Izraelu "ničivou" odvetou za sobotňajší útok na vojenskú prehliadku v Ahváze a obvinil Saudskú Arábiu a Spojené arabské emiráty, že čin financovali.

24.09.2018 22:23
Irán prehliadka útok obete spomienka Foto: ,
Tisíce ľudí sa zhromaždili v uliciach mesta Ahváz na juhozápade Iránu, aby si uctili pamiatku obetí útoku na účastníkov vojenskej prehliadky, pri ktorom zahynulo 25 ľudí vrátane 12 príslušníkov elitných revolučných gárd.
debata (8)

V meste dnes začali pohreby obetí, ktoré vysielala naživo iránska televízia. Pri útoku prišlo podľa iránskych úradov o život 25 ľudí, medzi ktorými bolo 12 členov elitných revolučných gárd. Išlo o najničivejší teroristický útok v Iráne za desiatku rokov.

Pohrebných obradov sa zúčastnili tisíce ľudí, Irán na dnes vyhlásil za obete deň smútku. V provincii Chuzestán ktorej centrom je Ahváz, zostali zatvorené banky, školy, univerzity a úrady.

Zástupca veliteľa revolučných gárd Hosejn Salam v dnešnom prejave pred začatím pohrebných obradov povedal na adresu amerických a izraelských politikov, že boli „svedkami iránskej pomsty v minulosti a tentoraz bude reakcia ničivá“. „Budete ľutovať toho, čo ste urobili,“ povedal Salam, ktorý tiež hovoril o „trojuholníku“ Izrael, USA a Saudská Arábia.

Päť útočníkov, 22 zatknutých

Iránsky najvyšší duchovný ajatolláh Alí Chameneí potom vo vyhlásení zverejnenom na internete uviedol, že strojcovia útoku boli financovaní Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi. Doplnil pritom, že čin bol dielom rovnakých ľudí, ktoréí v Sýrii a Iraku „zachraňujú“ Spojené štáty. Prezident Hasan Rúhání podobne v nedeľu vyhlásil, že za útokom boli arabské štáty z oblasti Perzského zálivu.

Iránska agentúra Fars bez uvedenia zdroja dnes napísala, že pri sobotňajšom útoku prišlo o život päť atentátnikov, nie štyria, ako pôvodne informovali médiá. Podľa Farsu nebolo telo piateho útočníka identifikované, pretože sa nachádzalo medzi ďalšími obeťami útoku. Ministerstvo informácií a bezpečnosti neskôr potvrdilo, že útok spáchala päťčlenná skupina a oznámilo, že v súvislosti s činom bolo zatknutých 22 ľudí.

K činu sa prihlásilo protivládne hnutie Ahvázsky národný odpor, neskôr za útok zodpovednosť prijala aj teroristická organizácia Islamský štát. Ahvázsky národný odpor je arabské opozičné hnutie, ktoré sa usiluje o odtrhnutie ropnej provincie Chuzestán od zvyšku Iránu.

Podľa agentúry Reuters je nepravdepodobné, že by Irán zaútočil priamo na tých, ktorých z útoku obviňuje. Pravdepodobnejšie je, že sa odhodlá k raketovému útoku na opozičné skupiny operujúce v Iraku alebo v Sýrii, ktoré môžu byť napojené na „strojcov“ útoku. V Chuzestáne budú zrejme sprísnené bezpečnostné opatrenia a pozatýkaní oponenti vlády.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Izrael #USA #Irán #Islamský štát