Konašenkov: Radar dokazuje, že za zostrelenie Iliušina môže Izrael

Údaje získané z radaru ruského raketového komplexu S-400 dokazujú, že za zostrelenie ruského vojenského prieskumného lietadla Il-20 sýrskou protivzdušnou obranou, ku ktorému došlo minulý týždeň nad Stredozemným morom neďaleko sýrskych hraníc, je zodpovedný Izrael. Informovala o tom v pondelok agentúra TASS s odvolaním sa na vyhlásenie ruského ministerstva obrany.

24.09.2018 23:12
Sýria Rusko S-300 obrana protivzdušná dodanie Foto: ,
Na archívnej snímke z 9. mája 2016 v Moskve raketový systém protivzdušnej obrany S-400 počas vojenskej prehliadky pri príležitosti osláv Dňa víťazstva nad hitlerovským Nemeckom v druhej svetovej vojne.
debata (307)

Podľa záznamu z komplexu S-400 umiestneného na ruskej vojenskej základni Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja bolo pôvodným cieľom rakety, ktorá ruský Il-20 zostrelila, izraelské viacúčelové stíhacie lietadlo typu F-16. Raketa typu S-200 však prudko zmenila smer a napokon zasiahla ruský stroj, čo malo za následok jeho zničenie a smrť všetkých 15 osôb na palube.

Uvedené informácie, ako aj pozície všetkých ostatných lietadiel, ktoré sa v čase incidentu nachádzali v inkriminovanom vzdušnom priestore, dokazujú, že izraelská stíhačka využila podstatne väčšie ruské lietadlo ako krytie, povedal na pondelňajšom tlačovom brífingu oficiálny predstaviteľ ruského rezortu obrany Igor Konašenkov s tým, že ruské ministerstvo má k dispozícii údaje mapujúce pohyb izraelských lietadiel a rakety systému S-200 doslova sekundu po sekunde.

Uvedené údaje boli podľa Konašenkova získané z radaru veliteľského a riadiaceho stanovišťa komplexu S-400 nasadeného na základni Humajmím.

Ruské prieskumné lietadlo Il-20 zostrelila raketa sýrskej protivzdušnej obrany 17. septembra nad Stredozemným morom. Bezprostredne po incidente Rusko zo zodpovednosti za zostrelenie svojho lietadla obvinilo Izrael. Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruským lietadlom pripravujúcim sa na pristátie sa v čase incidentu kryli izraelské stíhačky F-16, ktoré boli na misii s cieľom zaútočiť na objekty v sýrskej provincii Lázikíja.

307 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Rusko #Sýria #zostrelenie lietadla