Nevalné voľby si odsedí Navaľnyj

Tridsať dní vo väzbe, päť sekúnd na slobode a ďalších dvadsať dní za mrežami. Ruský opozičník Alexej Navaľnyj si odpykáva ďalší trest.

25.09.2018 06:02 , aktualizované: 23:26
Moskva, Rusko, opozícia, primátor, Alexej Navaľnyj Foto: ,
Opozičný líder Alexej Navaľnyj.
debata (40)

Zadržali ho v pondelok ráno, ihneď ako opustil bránu väznice, kde si odsedel mesiac za organizovanie januárovej nepovolenej demonštrácie. Neskoro večer si už na súde vypočul ďalší odsudzujúci rozsudok za porušenie verejného poriadku.

Tentoraz sa to netýkalo porušenia pravidiel pre usporiadanie mítingov, ale toho, že tieto zhromaždenia, ktoré Navaľnyj zvolal na 9. septembra proti dôchodkovej reforme, podľa obžaloby ohrozili zdravie či majetok ľudí. Dvaja demonštranti totiž počas demonštrácie udreli dvoch strážcov poriadku a hodený predmet poškriabal lak na policajnom vozidle, tvrdí prokuratúra.

Mítingy proti zvýšeniu veku odchodu do penzie u mužov zo súčasných 60 na 65 rokov a žien z 55 na 60 rokov sa uskutočnili v desiatkach miest Ruska v druhú septembrovú nedeľu, v termíne dôležitých regionálnych volieb. V Moskve, Petrohrade a vo väčšine ostatných miest úrady zhromaždenia nepovolili a bezmála 1 200 ich účastníkov polícia zadržala.

Navaľnyj sa sťažoval, že sudkyňa mu neposkytla dosť času, aby si prečítal materiály obžaloby a privolal advokáta, odmietla aj predvolať svedkov. Opozičník sa tak musel obhajovať sám. Zdôraznil, že od 25. augusta bol vo väzbe, a tak sa na mítingu zvolanom na 9. septembra nielenže nemohol zúčastniť, ale nemal možnosť ani na nič vyzývať, keďže moskovská radnica až 26. augusta rozhodla o tom, že zhromaždenie nepovolí. Podľa opozičného politika ide o vykonštruovanú kauzu, ktorá má vytvoriť predpoklady pre jeho ďalšie trestné stíhanie. Keďže ho odsúdili už tretí raz za pol roka, môžu teraz proti nemu uplatniť paragraf o opakovanom porušovaní pravidiel organizácie verejných zhromaždení s trestnou sadzbou do päť rokov väzenia.

Putinova strana stratila

Voľby gubernátorov pre Kremeľ dopadli nevalne. Vládna strana Jednotné Rusko stratila najvyššie posty v Chabarovskom kraji a vo Vladimirskej oblasti, v Prímorskom kraji boli výsledky hlasovania pre podvody zrušené a v juhosibírskom Chakasku prokremeľský kandidát boj vzdal. Neúspech vládnych reprezentantov pripisujú komentátori nepopulárnej dôchodkovej reforme, ktorú si Navaľnyj v posledných mesiacoch zvolil za hlavný terč kritiky.

Tvrdý postup voči Navaľnému podľa pozorovateľov súvisí s nervozitou úradov z odporu verejnosti proti dôchodkovej reforme, čo sa prejavilo aj na výsledkoch regionálnych volieb. „Pripravenosť ľudí demonštrovať výrazne narástla v súvislosti s penzijnou reformou, v regionálnych voľbách zase bolo nezvyčajne veľa protestných hlasov,“ povedal pre Deutsche Welle expert na Rusko Stefan Meister, ktorý nové uväznenie Navaľného považuje za prejav nervozity štátneho vedenia a jeho obáv, že táto kľúčová postava protestov, ak bude na slobode, zorganizuje nové demonštrácie, pričom tie sa už môžu vymknúť spod kontroly.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Alexej Navaľnyj