Trump sa v New Yorku stretol s francúzskym prezidentom Macronom

Americký prezident Donald Trump sa v pondelok na okraj zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku stretol so svojím francúzskym kolegom Emmanuelom Macronom. Témami rozhovoru bolo okrem iného obchodovanie, bezpečnosť a terorizmus.

25.09.2018 09:37
donald trump emmanuel macron Foto: ,
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vľavo) na stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom.
debata (2)

„Bolo pre mňa veľkou cťou privítať tu v New Yorku tento večer prezidenta Francúzska Emmanuela Macrona,“ napísal Trump na twitteri.

Trump ešte pred začiatkom rokovaní povedal, že s Macronom ho spája veľmi dobrá skúsenosť, aj keď pripustil výnimočný nesúlad. „Príležitostne nie tak dobré, ale v 99 percentách veľmi dobré,“ povedal šéf Bieleho domu o vzťahoch s francúzskym prezidentom. V tejto súvislosti pripomenul štátnu večeru, ktorú tento rok pre Macrona usporiadal, a večeru na Eiffelovej veži, ktorú naopak pre neho vlani prichystal francúzsky prezident.

Americký minister zahraničia Mike Pompeo na twitteri napísal, že stretnutie Trumpa s Macronom bola príležitosťou prehĺbiť historický vzťah medzi USA a Francúzskom. „Naďalej spoločne pracujeme na zvládaní globálnych strategických výziev,“ uviedol Pompeo.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Emmanuel Macron #Donald Trump