Švédsky premiér Stefan Löfven prehral hlasovanie o dôvere v parlamente

Švédsky premiér Stefan Löfven v utorok nezískal dôveru nového parlamentu, ktorý vzišiel z volieb 9. septembra. V nich stredoľavý blok vedený Löfvenom zvíťazil rozdielom jediného mandátu nad stredopravou alianciou a Löfvenova sociálna demokracia dosiahla najhorší výsledok za desiatky rokov. Posilnila naopak nacionalistická protiimigračná strana Švédski demokrati, ktorá si pripísala 17,5 percenta hlasov. Vzhľadom na tesný výsledok parlamentných volieb nie je jasné, kto Löfvena v kresle predsedu vlády vystrieda.

25.09.2018 10:46 , aktualizované: 11:03
Švédsko, voľby, Stefan Löfven Foto: ,
Stefan Löfven.
debata (15)

Výsledok hlasovania o dôvere premiérovi sa očakával, pretože stredopravá aliancia, ktorá zahŕňa umiernenú koaličnú stranu, Stranu stredu, Liberálov a Kresťanskodemo­kratickú stranu, aj Švédski demokrati pred hlasovaním uviedli, že Löfvena nepodporia. Ten napriek tomu sám odstúpiť odmietol.

Kandidáta na zostavenie novej vlády vyberá predseda parlamentu, za ktorého bol v pondelok zvolený Andreas Norlén zo stredopravej aliancie. Predpokladá sa, že šancu sformovať vládu teraz dostane Ulf Kristersson, šéf Umiernenej koaličnej strany, ktorá je v aliancii najsilnejšou stranou.

Löfven zotrvá na čele dočasnej vlády, kým nebude vytvorený nový kabinet. To podľa analytikov môže trvať týždne, možno aj mesiace.

V 349-člennom Riksdagu (švédskom parlamente) má po voľbách stredoľavá koalícia 144 kresiel. Koalíciu vedie Švédska sociálnodemokra­tická robotnícka strana, s ktorou spolupracujú tiež Ľavicová strana a Zelení. Stredopravá aliancia obsadila 143 kresiel a Švédski demokrati majú 62 kresiel. Všetky hlavné politické strany pred voľbami jasne povedali, že so Švédskymi demokratmi nebudú spolupracovať. Zároveň ale stredoľavý blok a stredopravá aliancia uviedli, že nechcú spolupracovať vzájomne.

Predseda parlamentu môže vybrať kandidáta na premiéra štyrikrát. Ak ani jeden z kandidátov nezíska pre svoju vládu podporu parlamentu, musia sa do troch mesiacov uskutočniť nové parlamentné voľby, uviedla agentúra Reuters.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Švédsko #Stefan Löfven