Do sýrskeho Idlibu dorazili turecké armádne posily

Do severosýrskej provincie Idlib v utorok dorazili posily tureckej armády, ktorá tam udržiava svojich vojakov s cieľom chrániť tureckú hranicu. Informovala o tom exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR). Agentúra AFP pripomenula, že posily prichádzajú týždeň po dohodnutí rusko-tureckej dohody, ktorá predpokladá vytvorenie demilitarizovanej zóny v provincii, už ako poslednej v Sýrii ovládanej povstalcami a radikálnymi skupinami.

25.09.2018 11:54
syria, idlib, militanti, povstalci, teroristi,... Foto: ,
Bojovníci radikálnej skupiny Haját Tahrír aš-Šám, ktorá má blízko k al-Kájde v poslednej bašte povstalcov v Sýrii.
debata (9)

V noci na utorok prišlo po diaľnici od tureckej hranice 35 vojenských áut do blízkosti Sarákibu, ktorý leží na východe provincie Idlib. Konvoj sprevádzali bojovníci povstaleckej koalície, podporovanej Tureckom. Podľa SOHR boli vojaci rozmiestnení na pozorovateľské stanoviská postavené už v minulosti. Ankara ich zriadila v Idlibe dvanásť.

Minulý týždeň tureckí a ruskí zástupcovia ohlásili dohodu, podľa ktorej má vzniknúť demilitarizovaná zóna medzi územím ovládaným povstalcami a radikálmi na jednej strane a pozíciami vládnych síl na strane druhej. Vďaka tejto dohode bol odvrátený chystaný útok sýrskej armády na povstalcov v Idlibe. Do provincie v minulosti odišli odporcovia sýrskej vlády a tiež radikálne skupiny vytlačené z ostatných častí Sýrie. Humanitárne organizácie a OSN sa obávajú masakru v prípade, že sýrska armáda začne ofenzívu proti Idlibu. Podľa nich by mohla vzniknúť „najhoršia humanitárna situácia“ 21. storočia.

Podľa AFP viac ako polovicu provincie kontroluje radikálna skupina označujúca sa ako Haját Tahrír aš-Šám (HTS), ktorá má blízko k al-Kájde. Zvyšok územia je v rukách prevažne skupín podporovaných Tureckom. Ankara chce docieliť, aby povstalci odovzdali ťažké zbrane a aby radikáli do polovice októbra odišli z územia vyčleneného ako budúca demilitarizovaná zóna. Má byť široká 15 až 20 kilometrov. V tejto oblasti potom má pôsobiť turecká armáda a ruská vojenská polícia.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Idlib #vojna v Sýrii