Lekár z čílskej osady Colonia Dignidad nemusí za sexuálne zneužívanie do väzenia

Nemecký lekár, ktorý pôsobil v neslávne známej čílskej osade nemeckých emigrantov Colonia Dignidad, si nemusí odpykať trest za podiel na sexuálnom zneužívaní detí. Rozhodol o tom dnes súd v západonemeckom Düsseldorfe, a zrušil tak verdikt nižšieho súdu, informovala agentúra DPA. Hartmut Hopp mal vo väzení stráviť päť rokov.

25.09.2018 12:41
putá Foto:
Ilustračné foto.
debata

V roku 2011 Hoppe za napomáhanie k sexuálnemu zneužitiu šestnástich detí poslal čílsky súd na päť rokov za mreže. Pred tým, než verdikt nadobudol právoplatnosť, ale Hopp utiekol do Nemecka, ktoré svojich občanov nesmie podľa zákona vydávať do zahraničia.

Minulý rok súd v západonemeckom Krefelde vyhovel žiadosti prokuratúry a rozsudok čílskeho súdu uznal. Vrchný súd v Düsseldorfe ale dnes verdikt súdu nižšej inštancie zrušil, pretože podľa neho správanie, za ktoré bol Hopp v Čile odsúdený, nie je v Nemecku trestné. Dnešné rozhodnutie súdu je konečné a nemožno sa proti nemu odvolať.

Hopp bol podľa čílskeho súdu pravou rukou Paula Schafera, ktorý začiatkom 60. rokov založil blízkosti mesta Parral južne od Santiaga de Chile osadu nazývanú Colonia Dignidad (Osada Dôstojnosť).

Enkláva nemeckých emigrantov bola svojím zakladateľom Schäferom navonok prezentovaná ako harmonická komunita, kde muži farmári, ženy sa venujú domácim prácam a deti sa učia, tancuje a spievajú. Už koncom 60. rokov, kedy sa z osady podarilo utiecť dvom mužom, vyplávali ovšem na povrch informácie o diktátorských režimoch v komunite. Neskôr sa tiež ukázalo, že Schäfer sexuálne zneužíval deti. Lekár Hopp však dlhodobo popiera, že by sa na zneužívanie detí akokoľvek podieľal.

Schafera súd v Čile v roku 2006 poslal kvôli zneužívaniu detí na 20 rokov do väzenia, kde o štyri roky neskôr zomrel.

O pomeroch v osade nemeckých emigrantov sa svetová verejnosť dozvedela pomerne neskoro, pretože čílsky režim generála Augusta Pinocheta (1973–1990) držal nad kolónií ochrannú ruku. Sám ju totiž využíval k väzneniu a mučeniu svojich odporcov. Na území kolónie bol neskôr objavený hromadný hrob obetí tyranie. Pred dvoma rokmi vtedajší nemecký prezident Joachim Gauck počas návštevy Čile odsúdil dlhé mlčanie svojej krajiny k zločinom, ktoré sa v osade odohrali. Napriek očakávania ale jej niekdajším obyvateľom nesľúbil odškodné.

debata chyba
Viac na túto tému: #zneužívanie #Čile