Rakúske ministerstvo chce obmedziť spoluprácu s kritickými médiami

Rakúske ministerstvo vnútra vyzvalo v internom e-maile políciu, aby obmedzila spoluprácu s novinármi, ktorí o nej nepíšu dostatočne pozitívne. V dokumente, ktorý po úniku do médií označilo za nezáväzný "podnet", ministerstvo takisto odporučilo, aby sa vo všetkých prípadoch uverejňovala štátna príslušnosť a pobytový status podozrivého. Aktívnejšie by policajní hovorcovia mali na základe odporúčaní informovať o sexuálnych deliktoch, informoval dnes rakúsky denník Die Presse.

25.09.2018 13:02
Sebastian Kurz Foto: ,
Rakúsky kancelár Sebastian Kurz v reakcii na mail s odporúčaním obmedziť spoluprácu s kritickými médiami ministra vnútra uviedol, že "akékoľvek obmedzenie slobody tlače je neprijateľné".
debata (10)

Rakúske ministerstvo vnútra ovláda od konca minulého roka pravicovo populistická Slobodná strana Rakúska (FPÖ). Kancelár Sebastian Kurz obsah e-mailu kritizoval. „Bohužiaľ niektoré médiá už tradične (napríklad STANDARD, ‚Falter‘) a po novom aj ‚Kurier‘ poskytujú veľmi jednostranné a negatívne spravodajstvo o ministerstve vnútra, respektíve polícii,“ stojí v e-maile, ktorý z policajných kruhov unikol do rakúskej tlače. Denník Der Standard a Kurier sú predné rakúske liberálne denníky, Falter je týždenník.

„Dovoľujem si odporučiť, aby sa obmedzila komunikácia s týmito médiami na najnutnejšiu (zákonom predpísanú) mieru …,“ stojí v e-maile zaslanom hovorcom polície jednotlivých spolkových krajín. Ako odosielateľ e-mailu je uvedený hovorca ministerstva vnútra Christoph Pölzl. Médiá by mali podľa ministerstva vopred garantovať „neutrálne alebo pozitívne spravodajstvo“. Za príklad dáva súkromnú televíznu stanicu ATV, ktorá chystá reláciu o každodennej policajnej práci. „Každý diel sa bude kontrolovať a až po kontrole s pozitívnym výsledkom pôjde do vysielania,“ stojí v e-maile. ATV v reakcii odmietla, že by ministerstvo či polícia mali na konečnú podobu jej programu vplyv.

Ministerstvo v liste tiež vyzýva policajných hovorcov, aby v budúcnosti dôsledne zverejňovali štátnu príslušnosť a pobytový status podozrivých z trestných činov. Ministerstvo spravodlivosti však od roku 2014 odporúča, aby sa údaje ako národnosť, náboženstvo alebo farba pleti uverejňovali len v prípade, že je to nevyhnutne potrebné.

Ide o podnet, nie nariadenie, tvrdí ministerstvo

V reakcii na zverejnenie dokumentu ministerstvo uviedlo, že jeho odporúčania sa zakladajú „na dlhoročných skúsenostiach mnohých pracovníkov ministerstva“ a že ide iba o „podnet“, nie o nariadenie. Spôsob, akým Der Standard a Kurier o e-maile informovali, podľa ministerstva však dokazuje, že „podozrenie zo zaujatosti“ nie je obyčajným výmyslom.

Ministrom vnútra je od minulého decembra Herbert Kickl z protiimigrační FPÖ. Podľa zverejnenej reakcie nebol minister „zadávateľ ani príjemca“ kontroverzného e-mailu. Opozícia Kickla kvôli písaniu e-mailu ale ostro napadla. Že by o ňom nevedel, nie je podľa nej totiž pravdepodobné. „Kickl má zrejme problémy so slobodou tlače,“ povedal predseda parlamentnej frakcie sociálnych demokratov Andreas Schieder. „Takto vyzerá demagógia … Toto ohrozuje demokraciu. Kickl sa stal skutočným rizikom,“ uviedla na twitteri predsedníčka liberálnej strany NEOS Beate Meinlová-Reisingerová.

Kriticky dnes na odporúčanie o spôsobe komunikácie polície s médiami reagoval aj kancelár Sebastian Kurz. „Akékoľvek obmedzenie slobody tlače je neprijateľné,“ uviedol. „Vylučovanie alebo bojkot vybraných médií v Rakúsku nemá miesto,“ dodal. Podľa neho sa však aj predchádzajúca vláda sociálnodemokra­tického kancelára Christiana Kerna pokúšala obmedzovať prácu médií.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Rakúsko #Sebastian Kurz #sloboda tlače