Irán vylúčil možnosť americko-iránskeho summitu

Irán nikdy neprijme americký návrh na usporiadanie vrcholnej schôdzky s iránskym vedením. Vyhlásil to v utorok poradca iránskeho duchovného vodcu Ajatolláha Alího Chameneího. O možnosti stretnutia vrcholných politikov USA a Iránu pri príležitosti rokovania Valného zhromaždenia OSN sa v nedeľu zmienila americká veľvyslankyňa OSN Nikky Haleyová a vyjadril sa k tomu aj minister zahraničia Mike Pompeo. Chameneího poradca Alí Akbar Velájatí to v utorok ale vylúčil.

25.09.2018 13:48
Alí Chameneí Foto: ,
Iránsky duchovný vodca Ajatolláh Alí Chameneí.
debata

„Trumpov a Pompeov sen sa nikdy nestane skutočnosťou,“ povedal Velájatí na adresu šéfa diplomacie a prezidenta Donalda Trumpa.

Haleyová vyhlásila, že ak iránsky prezident Hasan Rúhání požiada o stretnutie s Trumpom, prezident o tom bude uvažovať. Pompeo potom oznámil, že vodcom Iránu je Ajatolláh Chameneí. „Myslím, že by to bola významná a zaujímavá konverzácia,“ povedal k otázke o možnom stretnutí.

Trump v utorňajšom tweete napísal, že schôdzku s Rúháním nemá v pláne. „Napriek žiadostiam nemám v pláne stretnúť sa s iránskym prezidentom Hassanom Rúháním. Možno niekedy v budúcnosti. Som si istý, že je to úplne milý človek!“ napísal Trump.

Irán čelí obnoveným americkým sankciám, keď Spojené štáty tento rok odstúpili od medzinárodnej dohody o iránskom jadrovom programe. Irán sa potýka s hlbokou ekonomickou krízou. Trump si myslí, že sankcie pomôžu Teherán presvedčiť, aby začal rokovať o novej dohode, ktorá podľa amerického prezidenta odstráni nedostatky tej minulej. Ostatní signatári sa ale snažia dohodu z roku 2015 udržať pri živote a Irán zatiaľ jej podmienky plní.

Elitné iránske revolučné gardy v utorkovom vyhlásení označili Trumpa za „diabla a dobrodruha“ a obvinili ho z vedenia hospodárskej vojny.

„Diabolský a dobrodružný americký prezident sa zameral na hospodársku vojnu a kruté sankcie, aby iránsky národ odvrátil od revolučných hodnôt a od hájenia národných záujmov,“ tvrdí sa vo vyhlásení gárd. Na zasadnutí Valného zhromaždenia OSN v New Yorku sa v utorok očakáva vystúpenie Trumpa aj Rúháního.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #Alí Chameneí #Donald Trump #Mike Pompeo