Grécko odváža žiadateľov o azyl z preplneného tábora na ostrove Lesbos

Grécko v utorok presunulo ďalších 400 osôb zo svojho najväčšieho migračného tábora Moria na ostrove Lesbos na pevninu, informovala agentúra Reuters. Grécka vláda po kritike humanitárnych organizácií minulý týždeň prisľúbila, že z preľudneného tábora do konca mesiaca presunie na pevninu celkovo 2000 žiadateľov o azyl. Tábor podľa humanitárnej organizácie Medzinárodný záchranný výbor (IRC) nespĺňa humanitárne štandardy a jeho obyvateľov sužujú psychické problémy. O samovraždu sa tu pokúšajú aj 10-ročné deti.

25.09.2018 16:14
lesbos grécko moria migranti tábor Foto: ,
Pohľad na tábor Moria.
debata (7)

Výbor IRC vo zverejnenej správe uviedol, že migranti v tábore Moria, pôvodom väčšinou zo Sýrie, Iraku a Afganistanu, sú vystavení „enormnej psychickej záťaži“. Z utečencov, ktorí prešli klinikou IRC na ostrove, sa 30 percent pokúsilo o samovraždu a ďalších 60 percent ju zvažovalo.

„Niekoľkokrát som sa pokúsil o samovraždu,“ uvádza správa príklad Ahmada, 35-ročného Iračana, ktorý sa sám stará o štyri deti. „Len kvôli deťom som rád, že som neuspel,“ dodáva.

Spravodajský server BBC napísal, že v tábore, ktorý má kapacitu pre dve až tri tisícky ľudí, sa tiesni 7500 osôb. Žiadatelia o azyl tu podľa IRC žijú v podmienkach, ktoré nespĺňajú humanitárne štandardy: jednu toaletu zdieľa 72 ľudí, na jednu sprchu pripadá 84 osôb.

Spracovanie žiadosti o azyl trvá v tábore Moria dlho, niektorí ľudia tu strávia vyše roka. Utečenci majú obmedzený prídel pitnej vody – s 1,5 litrom denne na osobu si musia vystačiť aj na varenie. Voda sa rozdáva o ôsmej ráno, ale človek sa do radu musí postaviť o štyri hodiny skôr, píše IRC. To isté platí o prídele jedla. V takýchto podmienkach sú bitky na dennom poriadku.

Medzi 10. a 20. septembrom bolo z tábora odvezených 900 osôb a ďalších 1000 ich bude nasledovať tento týždeň, uviedol v pondelok grécky minister pre migráciu Dimitris Vitsas. Väčšina utečencov končí v zariadeniach na severe Grécka.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #moria #utečenecký tábor #migračná kríza #lesbos