Guterres: Svetu hrozí nezadržateľná klimatická zmena

Svet dosiahol "kľúčový moment" v prípade globálneho otepľovania a hrozí mu nezadržateľná klimatická zmena, ak lídri v nasledujúcich dvoch rokoch nezakročia. Vo svojom utorňajšom prejave, otvárajúc všeobecnú rozpravu 73. zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (OSN), to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres.

25.09.2018 16:32
Antonio guterres Foto: ,
Generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) Antonio Guterres počas prejavu na 73. valnom zhromaždení OSN.
debata (11)

Svetovým politikom odkázal, že nedostatočne bojujú proti „priamej existenčnej hrozbe“, ktorá postupuje rýchlejšie, než ľudstvo reaguje. Pripomenul, že tento rok sa po prvý raz začal rozpadať morský ľad severne od Grónska. Vyzval, aby sa zabezpečila implementácia medzinárodnej dohody z Paríža o zmene klímy.

Ako poznamenala agentúra AP, americký prezident Donald Trump oznámil odstúpenie od tejto dohody.

Šéf OSN hovoril aj o multilateralizme. Uviedol, že princíp mnohonárodnej spolupráce „je pod paľbou práve v čase, keď ho najviac potrebujeme“. Vyzval na oživenie multilateralizmu. Podľa Guterresa v čase „masívnych, existenčných hrozieb“ voči ľudstvu a planéte „neexistuje iná cesta vpred, než spoločné a rozumné konanie pre spoločné dobro“.

Guterres zároveň varoval pred rastúcim populizmom a polarizáciou v jednotlivých štátoch. Ich lídri majú povinnosť zlepšiť blaho ľudí, ale aj „podporovať reformovaný, oživený a posilnený multilaterálny systém“.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #klimatická zmena #António Guterres #parížska klimatická dohoda