Sexuálneho zneužívania v Nemecku sa dopúšťalo takmer 1 700 kňazov, tvrdí správa

V Nemecku sa sexuálneho zneužívania dopustilo najmenej 1 670 kňazov Rímskokatolíckej cirkvi. Uvádza sa to v správe, ktorá zohľadňuje obdobie medzi rokmi 1946 a 2014 a ktorú v utorok zverejnila Nemecká biskupská konferencia. Správu vypracovali tri univerzity: v Giessene, Heidelbergu a Mannheime.

25.09.2018 17:21
Nemecko cirkev katolícka sexuálne zneužívanie Foto: ,
Kardinál Reinhard Marx, ktorý je predsedom Konferencie biskupov Nemecka, počas tlačovej konferencie k zneužívaniu maloletých v nemeckej katolíckej cirkvi.
debata (25)

Niektoré detaily zo správy unikli do médií už dávnejšie, pričom už na ich základe sa objavili pochybnosti, či správa odráža skutočné dianie v cirkvi a či rozsah spomínaných činov nebol ešte ďaleko väčší. Niečo podobné pripúšťajú aj samotní autori správy, ktorí uvádzajú, že v mnohých prípadoch boli dôkazy zmanipulované či priamo zničené. Kardinál Reinhard Marx, ktorý je predsedom Konferencie biskupov Nemecka v meste Fulda v strednej časti krajiny, v pondelok vyhlásil, že cirkev sa vzhľadom na obvinenia zo zneužívania ocitla v „rozhodujúcom, zlomovom bode“.

Podľa dostupných údajov bolo v skúmanom období v Nemecku katolíckymi kňazmi zneužitých 3 677 ľudí. Viac ako polovica z nich pritom boli deti do trinásť rokov, väčšina z nich chlapci. V 969 prípadoch šlo o miništrantov. Súčasťou každého šiesteho z týchto prípadov bolo aj najmenej jedno znásilnenie.

Cirkevná hierarchia tieto kauzy riešila vo väčšine prípadov podobne ako v iných krajinách – premiestnením kňaza, ktorý sa zneužívania dopúšťal, na nové pôsobisko. Nemeckú katolícku cirkev vyzývajú, aby ponúkla odškodné obetiam sexuálneho zneužívania kňazmi.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #cirkev #sexuálne zneužívanie detí