Pápež v Tallinne: Cirkev nepochopila život a pocity mládeže

Pápež František sa v estónskej metropole Tallinne prvýkrát počas pobaltskej cesty zmienil o škandáloch rímskokatolíckych kňazov obvinených v mnohých krajinách sveta zo sexuálneho zneužívania. Povedal, že rímskokatolícka cirkev "musí sama zmeniť svoje správanie, ak nechce, aby ju ďalšia generácia opustila".

25.09.2018 16:00
pápež, František, Svätý Otec, omša, Zelený... Foto:
Pápež František
debata (1)

Tallinn bol poslednou zastávkou pápežovej cesty do Litvy, Lotyšska a Estónska, ktorú podnikol pri príležitosti 100. výročia ich nezávislosti. Vatikán chcel tiež touto cestou uctiť pamiatku obetí nacistickej a sovietskej okupácie pobaltských štátov.

V Estónsku, kde sa za veriacich považuje menej než tretina obyvateľov, sa František stretol s kresťanskou mládežou a navštívil jeden z miestnych kláštorov, kde besedovali s pracovníkmi miestnych charitatívnych organizácií. Na tallinskom námestí Slobody potom slúžil omšu spojenú s prijímaním.

Pri stretnutí s mladými Estóncami pápež pripustil, že nedostatočným odsúdením previnilých kňazov mohla katolícka cirkev mladých ľudí sklamať i odpudiť. „Poburuje ich škandálmi spojenými s sexom a peniazmi, ktoré cirkev nedvojzmyselne neodsúdila. Cirkev nepochopila život a pocity mládeže a je voči mladým ľuďom pasívna,“ nešetril František kritikou.

Estónska prezidentka Kersti Kaljulaidová Františkovi v Tallinne symbolicky odovzdala certifikát estónskeho virtuálneho občianstva. Vymoženosť stať sa „E-Estóncom“ zaviedla pobaltská krajina pred štyrmi rokmi, keď začala ako prvá na svete vydávať štátom overené elektronickej identifikačnej kar­ty.

Ich držitelia sa síce úradne nestávajú estónskymi občanmi, môžu však v Estónsku na diaľku podnikať a získavajú dištančný prístup k miestnemu vzdelávaniu, zdravotnej starostlivosti alebo internetovému bankovníctvu. Františkovo osvedčenie má podľa serveru ERR poradové číslo 37.647.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #zneužívanie detí kňazmi