Danko 'utajil' svoju rigoróznu prácu

"Predseda NR SR a SNS Andrej Danko minulý týždeň neutajil svoju rigoróznu prácu, ale zúžil okruh oprávnených osôb na oboznamovanie sa s prácou. Predseda parlamentu tak umožnil do práce nahliadať výlučne osobám zodpovedným na UMB v Banskej Bystrici", uviedol vo vyhlásení jeho hovorca Tomáš Kostelník.

26.09.2018 15:41 , aktualizované: 18:17
parlament, danko, Foto: ,
Andrej Danko (SNS).
debata (336)

„Predmetnú rigoróznu prácu nie je možné absolútne utajiť, podlieha však zákonom platným v roku 2000, a tak musí byť aj posudzovaná. Na UK v Bratislave sa nenachádza žiadna práca predsedu Andreja Danka, pretože v predmetnom čase nebola diplomová práca súčasťou štátnej skúšky“, dodal.

V stredu Denník N informoval, že licenčnú zmluvu, ktorou Danko zakazuje prácu v roku 2000 zverejniť, podal v piatok 21. septembra 2018.

Predseda Národnej rady SR a SNS Andrej Danko sa rázne ohradil voči informáciám denníka, ktorý spochybnil jeho titul doktora práv. Danko zdôraznil, že titul získal legálne a za článkom vidí snahu pošpiniť ho v súvislosti s úvahami o jeho možnej prezidentskej kandidatúre. Od média žiada ospravedlnenie.

Dekan potvrdil Dankovo vzdelanie

Danko ukončil v roku 1997 štúdium na Právnickej fakulte Univerzity Komenského (UK) v Bratislave získaním titulu magister, po splnení všetkých zákonných podmienok a všeobecne záväzných predpisov, rovnako i interných smerníc fakulty v prípade príslušného študijného programu. Pre TASR to potvrdil dekan Právnickej Fakulty UK v Bratislave Eduard Burda.

„Pán Danko získal vzdelanie a titul, plne oprávňujúci vykonávať právnické povolanie,“ uviedol ďalej upozorňujúc, že magisterský titul nemá pre vykonávanie právnického povolanie nižšie oprávnenie ako doktorský titul JUDr. „Neexistuje žiadna právnická profesia, ktorú by bolo možné robiť len s titulom JUDr., a nie s titulom Mgr. Oprávnenie pre činnosť právnika sa odvodzuje od magisterského, nie doktorského titulu v odbore právo,“ zdôraznil Burda.

Objasnil zároveň, že v druhej polovici 90. rokov nebola podmienkou úspešného ukončenia magisterského študijného programu, ktorý absolvoval Andrej Danko, diplomová, resp. záverečná práca. Dodal, že štúdium bolo súvislé, nerozdeľovalo sa na bakalársku a vyššiu magisterskú časť.

Lubyová Danka chápe

Ministerka školstva Martina Lubyová (nom. SNS) nevyzve Univerzitu Mateja Bela v Banskej Bystrici, aby zverejnila rigoróznu prácu Andreja Danka. Chápe, prečo ju Danko nezverejňuje. Zdôrazňuje, že každý má právo chrániť si súkromie. Povedala to po rokovaní vlády.

„Univerzita Mateja Bela je autonómna. Nevyzývame žiadnu školu. Som presvedčená o tom, že je to všetko v legálnej pozícii,“ vyhlásila Lubyová. Ministerka chápe, že Danko prácu nezverejňuje.

„Všetko je prekrúcané na atakovanie. Každý má právo na súkromie a chápem, že si ho chráni. Toto je osobná sféra každého človeka, ktorý má vlastné autorské dielo. Zrejme sa každý obáva toho, že veci budú zneužívané. Je to jeho právo a nemá byť na nikoho vyvíjaný nátlak,“ zdôraznila Lubyová

Premiér Peter Pellegrini (Smer) označil kauzu Dankovej rigoróznej práce a zisku titulu doktora práv (JUDr.) za nedorozumenie. Danko má podľa neho právo rozhodnúť sa, či prácu zverejní alebo nie. „Zverejnenie alebo nezverejnenie je na predsedovi parlamentu a mne neprináleží komentovať jeho rozhodnutie. Má plné právo rozhodnúť sa podľa vlastného uváženia,“ uviedol predseda vlády. Doplnil, že on absolvoval inžinierske štúdium v Košiciach. „A ak si dobre pamätám, moja diplomová práca bola na tému konsolidované účtovné závierky,“ uzavrel.

336 debata chyba
Viac na túto tému: #Andrej Danko #Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici #Martina Lubyová