Nemecká AFD sa chystá zriadiť židovkú sekciu, čelí kritike

Nemecká krajne pravicová parlamentná strana Alternatíva pre Nemecko (AfD) oznámila, že chce vo vnútri strany zriadiť židovkú sekcii. Židovské organizácie z celého Nemecka ju za to však kritizujú.

26.09.2018 20:26
debata (9)

„AFD od nás nedostane kóšer certifikát,“ odkázalo AfD nemecké Združenie židovských študentov, ktoré zároveň stranu označilo za jednu z najväčších hrozieb židovského života v Nemecku.

Šéfka študentského združenia Dalia Grinfeldová povedala, že jej organizácia vyzýva všetkých Židov v Nemecku k účasti na demonštrácii v Offenbachu, kde sa AfD chystá 7. októbra začať činnosť sekcie „Židia v AFD“.

Hoci niektorí členovia AfD v minulosti bagatelizovali hrôzy holokaustu, strana má aj židovských členov, ktorých prilákala rétorika namierená proti moslimským imigrantom. „AfD je jedinou stranou v Nemecku, ktorá nastoľuje tému moslimského antisemitizmu, bez toho aby ho zľahčovala,“ povedal agentúre DPA Dimitri Schulz, ktorý má byť zakladajúcim členom židovskej sekcie.

Podľa AP však nie je jasné, koľko židovských členov AfD má a koľko z nich sa chystá zúčastniť ustanovujúca schôdza sekcie. Väčšina nemeckých Židov a tiež Ústredná rada Židov v Nemecku pred AfD a jej antisemitskými tendenciami varujú.

Napríklad spolupredseda najsilnejšej opozičnej strany Alexander Gauland nedávno vyhlásil, že „Hitler a nacisti sú len vtáčie výkaly na viac ako tisíc rokoch úspešných nemeckých dejín“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #židia #AfD